Predsednik OKS Maljković i potpredsednik Zečević prisustvovali otvaranju Svetosavskog turnira u borilačkim veštinama

Parallax Leaf - OKS

Predsednik OKS Božidar Maljković i potpredsednik Žarko Zečević prisustvovali su otvaranju Svetosavskog turnira u borilačkim veštinama. U organizaciji 72. brigade za specijalne operacije danas je u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu svečano otvoren Svetosavski turnir u borilačkim veštinama.

 

Svetosavski turnir u borilačkim veštinama

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, otvorio je Svetosavski turnir u borilačkim veštinama i tom prilikom istakao: „Olimpijski komitet Srbije je star 113 godinа, a osnovao ga je general Đukić. Osnovala ga je vojska, napredni oficiri koji su imali tu sreću da odu u Francusku i da tamo čuju nešto o olimpizmu. Veliki general Đukić u Proglasu srpskom narodu apostrofira dve stvari: prva je bavimo se sportom, spremamo se za Olimpijske igre zbog opšteg stanja zdravlja naroda, a druga je još važnija – unosite viteštvo u sport. Od malena sam slušao jednu očevu frazu koju je stalno ponavljao – ko ne voli vojsku, taj ne voli svoju državu. Ja sam se kasnije kroz život jako dobro uverio u to. Kad sam došao u Olimpijski komitet, odmah sam zajedno sa svojim kolegama počeo da tražim vezu i kopču sa vojskom. Danas se mogu pohvaliti da imamo odličnu saradnju sa vojskom. Imaćete punu podršku od strane Olimpijskog komiteta Srbije i učestvovaćemo u svim vašim akcijama“.

 

Predsedniku OKS Božidaru Maljkoviću i potpredsedniku Žarku Zečeviću uručene su zahvalnice za nesebičan doprinos i pruženu pomoć 72. brigadi za specijalne operacije.

 

Svetosavski turnir u borilačkim veštinama

 

 

Turnir u borenju organizuje se od 2019. godine, uz učešće pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije, kadeta Vojne akademije i sportista iz saveza borilačkih sportova Srbije.

 

Obuka u borenju predstavlja deo svakodnevnog osposobljavanja pripadnika 72. brigade za specijalne operacije kojim se razvija samopouzdanje i upornost i, što je najvažnije, sposobnost za adekvatno i blagovremeno reagovanje u situacijama u kojima se mogu naći tokom realizacije namenskih zadataka. To je jedan od preduslova za kvalitetno izvršavanje zadataka specijalnih jedinica prvenstveno u dubini rasporeda neprijatelja.