Sutra počinje Svetski kup u sportskom penjanju u Koperu

Parallax Leaf - OKS

Sutra počinje Svetski kup u sportskom penjanju, u organizaciji Međunarodne federacije sportskog penjanja (IFSC), koji će se održati u Koperu u Sloveniji. Na ovom takmičenju, koje predstavlja sastavni deo međunarodnog kalendara takmičenja, najbolji svetski penjači i penjačice nadmetaće se u disciplini lead. Na IFSC Svetskom kupu u sportskom penjanju u Koperu, Srbiju će predstavljati troje sportista, među kojima i naša najbolja takmičarka Staša Gejo.

 

Svetski kup u sportskom penjanju
Staša Gejo

 

Na Svetskom kupu u sportskom penjanju u Koperu, Srbiju će predstavljati troje sportista, i to Staša Gejo, Milica Marjanović i Igor Veselić. Naše sportiste nastup u disciplini lead očekuje prvog dana takmičenja u kvalifikacijama koje počinju od 09.00 časova. Ukoliko budu ostvarili pobede, polufinale je na programu istog dana, 2. septembra, od 20.00 časova. Konačno, finale u disciplini lead održava se drugog dana takmičenja, 3. septembra, u večernjim časovima (od 20.00h). Nadmetanja u sportskom penjanju će se odvijati u penjačkom centru Plus Climbing Koper.

 

Staša Gejo je članica Planinarsko-alpinističko-ekspedicijskog kluba Niš. Bila je svetska juniorska šampionka 2015. godine. U seniorskoj konkurenciji pobedila je na Svetskim igrama 2017. godine. Bila je evropska šampionka u disciplini bolder 2017. u Minhenu i treća u kombinaciji. Potom, 2018. godine bila je treća na Svetskom prvenstvu u disciplini bolder. Osvojila je bronzanu medalju u sportskom penjanju u disciplini bolder na Evropskom prvenstvu 2020. godine u Moskvi. Staša Gejo nije učestvovala na poslednje održanim Olimpijskim igrama u Tokiju, iako je bila veoma blizu ostvarivanju tog cilja uprkos teškoj povredi usled koje je dugo vremena bila van trenažnog procesa.

 

Naš mladi penjač, Igor Veselić, osvojio je 4. mesto u disciplini lead na Evropskom kupu za mlade održanom u Bugarskoj u julu 2021. godine. S druge strane, Milica Marjanović na tom takmičenju zauzela je 8. mesto, takođe u disciplini lead.