XV Zimski evropski olimpijski festival mladih EYOF

Vuokati 2022

Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Finska
Grad domaćin: Vuokati
Datum održavanja: 20. mar - 25. mar 2022.

Oko 2000 učesnika iz 47 evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta takmičiće se u 9 sportskih disciplina na zimskom EYOF – u u finskom gradu Vuokatiju. Sportski program sačinjavaju sledeći sportovi:

  1. Alpsko skijanje
  2. Biatlon
  3. Hokej na ledu
  4. Snowboarding
  5. Nordijsko skijanje
  6. Ski skokovi
  7. Brzo klizanje na kratke staze (short track)
  8. Umetničko klizanje
  9. Nordijska kombinacija.

Zahvaljujući činjenici da će i devojčice učestvovati na turniru u hokeju na ledu i zahvaljujući takmičenju u nordijskoj kombinaciji, EYOF u Vuokatiju biće najizbalansiranije takmičenje ove vrste u istoriji, kada je u pitanju zastupljenost polova među takmičarima.

Urbani deo Vuokatija, u okrugu Sotkamo, ugostiće takmičenja u alpskom skijanju, biatlonu, nordijskom skijanju, umetničkom klizanju, brzom klizanju na kratke staze i snoubordingu. Grad Kajani biće domaćin takmičenja u hokeju na ledu. Ski skokovi i nordijska kombinacija održaće se u Lahtiju.

EYOF je jedino multisportsko takmičenje koje je namenjeno najboljim mladim sportistima Evrope. Nakon uspešno održanih Evropskih olimpijskih dana mladih 2001. godine, Vuokati je ponovo dobio priliku da organizuje EYOF 2022. godine.

Organizator je sebi zadao zadatak da ogranizuje ovo takmičenje u skladu sa misijom EYOF – a „mladi ljudi su budućnost“. Organizatori navode da je glavni razlog za konkurisanje za ovo takmičenje bilo da uključe mlade u sport i da im izgrade kulturu bavljenja sportom.

Najbolji mladi sportisti Srbije iz grupacije zimskih sportova učestvovaće na ovom takmičenju.