Tekvondisti Srbije na Svetskom prvenstvu u Gvadalahari!

Parallax Leaf - OKS

Tekvondisti Srbije na Svetskom prvenstvu u Gvadalahari! Svetsko prvenstvo u tekvondou počinje u Gvadalahari u Meksiku 13. novembra i traje do 20. novembra 2022. godine. Najveći takmičarski događaj u tekvondou okupiće, pored tima izbeglica, 755 sportista iz 122 zemlje sveta, među kojima i olimpijske i svetske šampione, kao i pobednike Grand Prix 2022 u Rimu, Parizu i Mančesteru.  Svetsko prvenstvo u tekvondou će biti šansa za sportiste da osvoje bodove za rangiranje na Olimpijskoj rang listi kroz koju se tekvondisti kvalifikuju na Olimpijske igre u Parizu 2024. Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati desetoro tekvondista i tekvondistkinja, među kojima i dvostruka osvajačica olimpijskih medalja Tijana Bogdanović.

 

Tijana Bogdanović i Novak Stanić, foto:TAS

 

Najbolji tekvondisti sveta takmičiće se u Centro Acuático CODE Metropolitano u Gvadalahari od 13. do 20. novembra 2022. godine. Na ovom takmičenju, nadmetanja će se odvijati u 16 težinskih kategorija, 8 muških i 8 ženskih. Gvadalahara će biti prvo Svetsko prvenstvo u tekvondou od globalne pandemije COVID-19, nakon Svetskog prvenstva u Mančesteru 2019. Meksiku nije strano održavanje vrhunskih tekvondo takmičenja. Latinoamerička nacija bila je domaćin Svetskog prvenstva 2013. (Puebla), a bila je i domaćin finala Grand Prix-a i 2014. (Querétaro) i 2015. (Meksiko Siti).

 

Svetsko prvenstvo u tekvondou
Aleksandra Perišić, Mahdi Hodabahši i Nađa Savković, foto:TAS

 

 

Naša zemlja će imati desetoro predstavnika na ovom takmičenju, a među njima nalazi se i dvostruka osvajačica medalja sa Olimpijskih igara, srebra iz Rija 2016 i bronze iz Tokija 2020, Tijana Bogdanović. Naša bronzana devojka iz Tokija nastupiće u kategoriji do 53 kg. Pored nje, u ženskoj konkurenciji, boriće se i:  Lana Komnenović (do 46 kg), Nađa Savković (do 62kg), Aleksandra Perišić (do 67 kg) i Nadica Božanić u kategoriji do 73 kg. U muškoj konkurenciji predstavljaće nas Relja Ivković (do 54kg), Novak Stanić (do 63kg), Lazar Dragojević (do 68kg), Stefan Takov (do 74 kg) i Mahdi Hodabahši u kategoriji do 87 kg.

 

Naši reprezentativci nastupiće po sledećem rasporedu:

 

  1. novembra: Nađa Savković, kategorija do 62 kg i Aleksandra Perišić do 67 kg, a u istom terminu nastupiće i Mahdi Hodabahši u kategoriji do 87 kg;

 

  1. novembra: Lazar Dragojević u kategoriji do 68 kg;

 

  1. novembra: Stefan Takov u kategoriji do 74 kg;

 

  1. novembra: Tijana Bogdanović, kategorija do 53 kg i Novak Stanić u kategoriji do 63 kg;

 

  1. novembra: Nadica Božanić, kategorija do 73 kg i Relja Ivković u kategoriji do 54 kg;

 

  1. novembra: Lena Komnenović u kategoriji do 46kg.

 

Rezultate reprezentativaca Srbije možete ispratiti na sledećem linku:

http://m.worldtaekwondo.org/competition/list.html?mcd=C09&sc=re

 

Svetsko prvenstvo u tekvondou u Gvadalahari prenosiće direktno Olympic Channel Međunarodnog olimpijskog komiteta, a mečeve možete pratiti putem sledećeg linka:

https://olympics.com/en/sport-events/2022-wt-taekwondo-olympic-qualifier-world-championship-guadalajara/