Tomas Bah: U Tokiju moguć ‘razuman’ broj gledalaca

Parallax Leaf - OKS

Čini se da su organizatori Olimpijskih igara u Tokiju organizovanjem skorašnjih sportskih događaja uverili predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha, da je moguće organizovati Igre kojima će prisustvovati određeni broj gledalaca.

Bah je danas prvi put boravio u Japanu nakon početka pandemije virusa Covid-19 i izrazio uverenost da se u toj zemlji mogu organizovati sportski događaji u sigurnom okruženju za sve učesnike i gledaoce, što je i dokazano na nekoliko protekih događaja.

– Naravno da bi svi želeli da u Tokiju budu pune tribine i da se takmičenja održe pred punim kapacitetima stadiona ili hala. Ali, prioritet MOK-a i Organizacionog komiteta Igara u Tokiju jeste stvaranje sigurnog okruženja, kako za sportiste, tako i za publiku – izjavio je Bah, a prenosi zvaničan sajt Olimpijskih igara u Tokiju.

– Tokom takmičenja, koja su u neku ruku bila i test, pokazalo se da je moguće organizovati sportske događaje sa određenim brojem gledalaca, a da svi budu sigurni – dodao je Bah.

 

ČEKA SE VAKCINA

Tomas Bah je takođe istakao da su spremne mere za zaštitu svih učesnika Olimpijskih igara u Tokiju, ali da bi registrovanje vakcine sigurne za upotrebu umnogome doprinelo da svi budu sigurniji.

– Več imamo odličan set mera na kome smo dugo radili, i kako se Igre budu približavale imaćemo još više mera koje će osigurati da svi učesnici budu maksimalno sigurni. Vakcina će takođe biti jako bitna, i nadamo se da će uskoro biti dostupna. Ohrabrivaćemo sve sportiste da se vakcinišu i tako nam pomognu da Olimpijske igre budu što sigurnije za sve.

Podsetimo, pre nekoliko nedelja je odigrana bejzbol utakmica na Jokohama stadionu, stadionu na kojem će se tokom OI igrati softbol i bejzbol. Na ovom meču bilo je prisutno više od 27.000 gledalaca, što je i maksimalan kapacitet ovog sportskog objekta.

Protekle nedelje u Tokiju je održano i takmičenje u gimnastici, i to prvo internacionalno u Japanu nakon izbijanja pandemije virusa Covid-19. Na ovom takmičenju učestvovali su takmičari iz Japana, Rusije, Kine i Japana, i na njemu je takođe bilo dozvoljeno prisustvo gledalaca.

Tomas Bah je napomenuo da su ovakvi događaji ono što daje nadu i uliva ogromno poverenje u Organizacioni komitet OI u Tokiju.