U 79. godini preminuo Žak Rog, nekadašnji predsednik MOK

Parallax Leaf - OKS

Nekadašnji predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog, preminuo je u 79. godini života. Rog je bio 8. predsednik MOK, a na čelu najveće svetske sportske organizacije bio je od 2001. do 2013. godine, nakon čega je izabran za počasnog predsednika. Rog je po zanimanju bio ortopedski hirurg sa specijalizacijom u sportskoj medicini.

 

Žak Rog je bio i talentovani sportista, te je u mladosti igrao ragbi i nastupao za nacionalnu selekciju Belgije. Takođe, bavio se jedrenjem i osvojio titulu evropskog prvaka. U tri navrata je predstavljao Belgiju na Olimpijskim igrama u jedrenju, 1968, 1972. i 1976. godine.

 

Nakon sportske karijere Rog je bio predsednik Olimpijskog komiteta Belgije, kao i Evropskih olimpijskih komiteta, nakon čega je 2001. godine izabran za predsednika MOK.

 

Aktuelni predsednik MOK Tomas Bah je istakao da je Žak Rog bio ključna figura u modernizaciji Olimpijskog pokreta.

 

– Žaka Roga se sećamo kao izuzetne osobe koja je imala veliki uticaj na modernizaciju rada Međunarodnog olimpijskog komiteta. Veliku pažnju posvećivao je mladima u sportu i bio je inicijator projekta Olimpijskih igara mladih. Takođe se bezrezervno zalagao za sport bez dopinga. Kompletan olimpijski pokret je u dubokoj žalosti zbog odlaska velikog prijatelja i strastvenog ljubitelja sporta – rekao je Bah.

 

U znak žalosti olimpijske zastave na svim objektima Međunarodnog olimpijskog komiteta u narednih 5 dana biće spuštene na pola koplja, kao i na sedištu Olimpijskog komiteta Srbije.