U Hajd parku održan Olimpijski dan pod sloganom „Na korak do Pariza“!

Parallax Leaf - OKS

U Hajd parku u Beogradu danas je pod sloganom „Na korak do Pariza“ održan Olimpijski dan i tako je po jubilarni 30. put u Srbiji obeležen rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta.

 

 

Ovogodišnji Olimpijski dan u našoj zemlji održan je pod sloganom „Na korak do Pariza“, a u sklopu manifestacije organizovane su tradicionalne trke za decu uzrasta do 4, 8 i 12 godina, trka zadovoljstva na 3800m za sve uzraste, porodična trka u kojoj su učestvovali roditelji i deca, štafetna – sponzorska trka i trka za osobe sa invaliditetom.

 

 

Učesnicima se obratio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.

 

Porodica je stub svakog društva. Iz tog razloga posebno mi je drago što vidim učesnike porodične trke koja je za nas posebno važna. Ova trka je jedna od najmasovnijih proteklih godina, a ja bih voleo da se ta tradicija nastavi. Posebno mi je drago što danas vidim veliki broj naših najmlađih sugrađana koji su najbolji deo našeg društva. Danas trčimo da podržimo Tim Srbija koji će nastupati na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu“, istakao je gospodin Maljković.

 

Predsednik Maljković zahvalio se kompaniji Jaffa Crvenka što su drugu godinu zaredom bili generalni sponzor ove manifestacije. Takođe, Maljković se zahvalio gradu Beogradu, gradskoj opštini Savski Venac, Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije I koordinaciju odnosa sa građanima, Crvenom krstu Srbije i sponzorskom pulu Olimpijskog komiteta Srbije na podršci u organizaciji ove manifestacije. Olimpijskom danu prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, ambasador Francuske u Srbiji NJ.E. Pjer Košar, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i druge visoke zvanice iz sveta sporta.

 

 

Promoteri ovogodišnjeg Olimpijskog dana, aktuelna šampionka Evrope – bokserka Sara Ćirković i plivač Andrej Barna koji je u finalnoj trci na 100 metara slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu u Dohi zauzeo 6. mesto, družili su se sa posetiocima u Hajd parku.

 

 

Sara Ćirković je ovom prilikom pročitala poruku predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, u kojoj se, između ostalog, kaže: „Ovogodišnji Olimpijski dan je veoma poseban, održava se neposredno uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. Dok uzbuđenje raste, sportisti, navijači, čitava olimpijska zajednica širom sveta, svi mi – radujemo se novoj eri Olimpijskih igara: inkluzivnije, urbanije, održivije. Ovo su prve Olimpijske igre sa punom jednakošću polova. Prve Olimpijske igre u potpunosti u skladu sa našom Olimpijskom poveljom. U ovom pravom olimpijskom duhu, uživajte u ovom Olimpijskom danu. Zajedno sa svima vama, radujemo se Olimpijskim igrama u Parizu 2024. na nezaboravnoj proslavi sportske radosti!”

 

 

Porodična trka je i ove godine izazvala najviše pažnje. Bokserka Sara Ćirković podelila je nagrade za dve najbrojnije porodice koje su učestvovale u porodičnoj trci, a pakete proizvoda pripremile su kompanije članice sponzorskog pula OKS Jaffa Crvenka, Coca-Cola, Zlatiborac, EKO Serbia i DDOR osiguranje.

 

 

Tradicionalno, Olimpijski komitet Srbije je za sve učesnike Olimpijskog dana obezbedio majice Olimpijskog dana, a za najmlađe učesnike obezbeđene su diplome sa potpisima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Srbije.

 

U štafetnoj trci su učestvovali Olimpijski komitet Srbije i kompanije članice sponzorskog pula OKS: Jaffa Crvenka, OTP banka, Zaječarsko pivo, Milšped, Toyota, PEAK i Coca-Cola.

 

 

Ove godine na Olimpijskom danu promovisana je i mobilna aplikacija Olimpijskog komiteta Srbije TreninGo, kao i posebno kreiran TreninGo Izazov. Mobilna aplikacija TreninGo ima za cilj da motiviše korisnike da budu aktivni, da redovno vežbaju i žive zdravim načinom života. „TreninGo“aplikacija Olimpijskog komiteta Srbije je prva sportska aplikacija za samostalno vežbanje na našim prostorima koja se besplatno može preuzeti iz App Store, kao i Google Play. „TreninGo izazov“ je lansiran tokom Olimpijskog dana. Tokom ovog izazova će se Olimpijski dan obeležiti širom naše zemlje. Korisnici aplikacije imaju priliku da izaberu trku po svojoj meri, trku na 5 km, 10 km ili 21 km. Najbržih 20 učesnika (10m, 10ž) u svakoj trci biće nagrađeni majicom i diplomom „Olimpijski dan“. Olimpijski komitet Srbije pripremio je i posebne nagrade Olimpijskog tima Srbije za najbolja vremena, kao i za kategorije iznenađenja. Izazov će trajati od 1. do 23. juna.

 

 

Posetioci su na Olimpijskom danu imali priliku i da se oprobaju u stonom tenisu i džudou.

 

 

Agencija za bezbednost saobraćaja je u okviru svog promotivnog štanda organizovala različite aktivacije za sve prisutne.

 

 

Srećko, maskota i stalni član Olimpijskog tima Srbije od Olimpijskih igara u Londonu 2012, družio se i fotografisao sa posetiocima.