U planu postavljanje biste Aleksandra Nikolića

Parallax Leaf - OKS

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković sastao se u hali “Aleksandar Nikolić” sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem i predsednikom KK Crvena zvezda Nebojšom Čovićem.

 

Povod za sastanak bila je inicijativa Božidara Maljkovića da legendarni košarkaški stručnjak Aleksandar Nikolić dobije svoj spomenik ispred sportske hale koja sada nosi njegovo ime.

 

 

Božidar Maljković je takođe inicirao i promenu naziva legendarne sportske hale koja je do 2016. godine nosila naziv “Pionir”, dok se od tada zove prema jednom od najzaslužnijih ljudi za razvoj košarke u Srbiji i regionu, profesoru Nikoliću.

 

– Ako je Aca profesor, otac, kako sam ga ja nazvao patrijarh srpske košarke, onda mu je mesto u hramu, a Pionir jeste hram srpske ali i evropske košarke –  izjavio je svojevremeno Božidar Maljković, prilikom promene naziva hale.

 

Aleksandar Nikolić je rođen 28. oktobra 1924. godine u Sarajevu. Bio je igrač Partizana, Crvene zvezde, Željezničara iz Čačka i BSK-a, a kao trener i selektor reprezentacije Jugoslavije, Nikolić je više decenija učio kako igrače, tako i trenere košarci. U trenerskoj karijeri, Aleksandar Nikolić je vodio Partizan, OKK Beograd, Padovu, Crvenu zvezdu, Ignis, Fortitudo, Borac, Virtus, Veneciju, Skavolini i Udine.

 

Nikolić je preminuo 12. marta 2000. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.