U susret Pekingu: Nastup Tima Srbija na ZOI Pjongčang 2018

Parallax Leaf - OKS

Pre četiri godine, Zimske olimpijske igre takođe su održane na teritoriji Azije. Bile su to treće Igre koje se održavaju na ovom kontinentu, a ujedno je Južna Koreja ušla u grupu retkih zemalja koja je dobila mogućnost da organizuje i letnje i zimske Olimpijske igre. Naša zemlja nastavila je tradiciju redovnog nastupa na Zimskim olimpijskim igrama i imala je malobrojan, ali respektabilan tim od kojeg se očekivalo da ostvare zapažen nastup i korektne sportske rezultate. 

 

Olimpijski tim Srbije na ovim Igrama nastupao je sa 4 sportista iz jednog sporta u okviru dve discipline. Našu zemlju predstavljali su:

 

Naša delegacija sa navedenim sportistima krenula je u Pjongčang sa namernom da se prevaziđu dotadašnji ostvareni rezultati na prethodnim izdanjima ZOI. Ova rezultatska očekivanja došla su kao rezultat stručne procene unutar Olimpijskog komiteta Srbije, a na osnovu višegodišnjeg praćenja sportskog učinka naših sportista. 

 

U skladu sa očekivanjima, rezultati naših sportista bili su veoma dobri i najbolji koje su sportisti Srbije ostvarili posle mnogo godina.

 

Nevena Ignjatović

 

 

Naša najbolja takmičarka u alpskim disciplinama na ovim Olimpijskim igrama startovala je u tri discipline. U konkurenciji 78 učesnica, Nevena je završila slalomsku trku na 26. mestu sa 4.85 sekunde zaostatka nad prvoplasiranom učesnicom nakon dve vožnje. 

 

Identičan plasman ostvarila je i nakon dve veleslalomske vožnje u konkurenciji 81 takmičarke. 

 

Nevena Ignjatović, Pjongčang 2018 (foto: Aleksandar Dimitrijević, RAS/OKS)

 

Nevenin najbolji plasman, a ujedno i najbolji plasman svih naših sportista na ovom takmičenju, ostvaren je u okviru alpske kombinacije. U ovoj veoma zahtevnoj disciplini u kojoj se kombinuje veština neophodna za tehničke disciplina i snaga koja je potrebna za brzinske discipline, Nevena Ignjatović zauzela je odlično 14. mesto u konkurenciji 32 takmičarke.

 

Marko Vukićević

 

 

Marku Vukićeviću su Igre u Južnoj Koreji bile druge Igre u karijeri, nakon njegovog debija na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. Marko je u Pjongčangu nastupio u ukupno 5 disciplina, što je verovatno bio jedan od razloga zašto Vukićević nije podigao plasman za još koje mesto u brzinskim disciplinama koje su njegova specijalnost. 

 

U slalomu i u superveleslalomu Marko nije uspeo da završi trke. U trkama veleslaloma i u spustu, Vukićević je zauzeo 41. mesto sa velikim zaostatkom za prvoplasiranim takmičarima u obe discipline. 

 

Marko Vukićević, Pjongčang 2018 (foto: GEPA)

 

U alpskoj kombinaciji, sa druge strane, Marko Vukićević je baš kao i Nevena Ignjatović, ostvario korektan rezultat zauzimanjem 25. mesta u konkurenciji 65 takmičara. Ovo je Marku najbolji plasman na Olimpijskim igrama do sada, uključujući i njegov nastup iz Sočija 2014. godine.

 

Marko Stevović

 

 

Marko Stevović je debitovao na Igrama u Pjongčangu. On je tek nekoliko dana pred kraj kvalifikacionog ciklusa uspeo da ostvari normu za nastup na ovom takmičenju. Slično kao i njegov imenjak, Stevović je odlučio da nastupi u svih 5 disciplina koje su bile na programu ZOI.

 

Marko Stevović, Pjongčang 2018 (foto: A. Dimitrijevic RAS/OKS)

 

Marko nije uspeo da zavšri trke u slalomu i u alpskoj kombinaciji, ali je zato u brinzskim disciplinama uspeo da ostvari plasman. Najlošiji plasman ostvario je u spustu zauzimanjem 51. mesta u konkurenciji 55 takmičara. U superveleslalomu, zauzeo je 46. mesto, a svoj najbolji plasman ostvario je u veleslalomu zauzimanjem 45. mesta u konkurenciji 110 takmičara, što je Marka Stevovića postavilo u gornju polovinu ukupnog plasmana u ovoj disciplini. 

 

Damir Rastić

 

 

Sjenica je već dugo godina centar nordijskih disciplina i redovno daje sportiste koji nastupaju za našu zemlju na Zimskim olimpijskim igrama. Po prvi put na Igrama nastupio je i iskusni Damir Rastić, koji je trčao dve trke u okviru ove veoma naporne i zahtevne sportske discipline. 

 

Damir Rastić, Pjongčang 2018 (foto: A. Dimitrijevic RAS/OKS)

 

U sprint trci na 1,4 km klasičnim stilom startovalo je ukupno 79 takmičara, a naš Damir je zauzeo 75. mesto. U drugoj trci koja je bila zahtevnija i duža, na deonici od 15 km slobodnim stilom, Rastić je zauzeo 68. mesto u konkurenciji 119 takmičara. 

 

Rezime
Analizirajući rezultate, može se zaključiti da su naši sportisti ostvarili bolje plasmane u Južnoj Koreji u odnosu na rezultate u Sočiju 2014. godine. Posebno je važno napomenuti da su sportisti koji su nastupali i u Rusiji i u Južnoj Koreji (Nevena Ignjatović i Marko Vukićević), u Pjongčangu ostvarili bolje plasmane, što i jeste bio osnovni cilj. Takmičar u nordijskom skijanju, Damir Rastić je u Južnoj Koreji ostvario bolji najbolji plasman u odnosu na takmičara Milanka Petrovića koji je nastupao u ovoj disciplini u Sočiju 2014. godine. Najbolji plasman Damira Rastića je bio 68. mesto u disciplini 15 km slobodnom tehnikom, dok je najbolji plasman Milanka Petrovića  u Sočiju 2014. godine bio 69. mesto u disciplinama 10 km slobodno, odnosno 20 km klasičnom tehnikom. Takmičar Marko Stevović je u alpskom skijanju ostvario uglavnom rezultate u donjoj polovini plasmana, što se ne može smatrati uspehom, imajući u vidu norme koje je postavio Izvršni odbor OKS. Ipak, treba imati u vidu da je Marku Stevoviću ovo bio prvi nastup na Olimpijskim igrama, te da ostvareni plasmani nisu lošiji u odnosu na plasmane i rezultate koje ovaj sportista ostvaruje na trkama i rang listama FIS – a u toku ove i prethodne sezone.

 

Za manje od mesec dana očekuju nas nove Zimske olimpijske igre koje će se održati u periodu od 4. do 20. februara 2022. u Pekingu. Naši sportisti imaju još nekoliko dana da ostvare norme za nastup na Igrama, nakon čega ćemo znati finalni sastav Tima Srbija koji će nas predstavljati na najvećoj svetskoj sportskoj smotri.