Održan seminar Trener u ulozi psihologa

Parallax Leaf - OKS

Komisija Žene i sport Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije organizovala je seminar pod nazivom Trener u ulozi psihologa u prostorijama Univerziteta Union u Beogradu.

Nakon predavanja održanog na Sajmu sporta 2019. godine, veliki broj prisutnih izazio je interesovanje za aktuelnu temu pa je tako seminar organizovan ponovo a uz predavača – Dr sci. Mariju Pavlović, specijalistu medicinske psihologije a prisutnima se obratila i Jelena Arunović, selektor Streljačke reprezentacije Srbije i trener Zorane Arunović.

Marija Pavlović, članica komisije Žene i sport, specijalista medicinske psihologije govorila je o izazovima sa kojima se suočavaju sportisti i treneri na svom sportskom putu. Pavlovićeva je naglasila važnost uticaja trenera na uspehe i stabilnost pojedinca kao i da je trener značajan oslonac sportske ličnosti u razvaju. Pavlovićeva je istakla da treneri prenose znanja sportistima i štite ih od stranputica, lutanja i grešaka te je zato izuzetno važno da se ovakav tip edukativnih radionica održava u cilju boljeg razvoja i usmerenja sportista.

Trener je na vrhu hijerarhije i on ima najpozitivniji autoritet koji daje strukturu karijeri jednog sportiste. Ukoliko trener ima snage znanja i zreosti da se bori sa svakodnevnim problemima sportiste onda nema potrebe za psihologom. Trener bi trebalo da bude vođa puta i on mora da ima viziju i gradi sportistu i njegov doživljaj sebe u sportu, istakla je Pavlovićeva.

Vreme je dragoceno i moramo ga efikasno trošiti. Ako na vreme ne uključimo sportskog psihologa u rad sa sportistom mi gubimo vreme za postizanje najboljih rezultata, između ostalog rekla je Jelena Arunović i dodala: Činjenica je da zamena za trenera ne postoji. Trener mora pokazati dozu ozbiljnosti, biti spreman i organizovan. Trener je tu da pripremi sportistu na različite okolnosti i osujećenja koja ga čekaju na njegovom sportskom putu da bi razvio rezistentnost i bio spreman na prepreke koje ga čekaju.