Damir Mikec i Zorana Arunović osvojili srebro na Svetskom kupu u Bakuu!

Parallax Leaf - OKS

Damir Mikec i Zorana Arunović osvojili su srebro na Svetskom kupu u Bakuu! Svetski kup u streljaštvu u glavnom gradu Azerbejdžana održan je u periodu između 10. i 14. maja 2023. godine. Na ovom takmičenju Svetske streljačke federacije (ISSF), Srbiju je predstavljalo trinaestoro strelaca, osmoro takmičara puškom i petoro pištoljem. Na Svetskom kupu u Bakuu, naš uigrani tandem Damir Mikec/Zorana Arunović izborio je srebrnu medalju u takmičenju miks parova vazdušnim pištoljem.

 

Damir Mikec i Zorana Arunović

Sreda, 10. maj 2023.

 

Damir Mikec je osvojio osmo mesto u finalu takmičenja vazdušnim pištoljem prvog dana Svetskog kupa u Bakuu. Vrlo blizu finala bila je Zorana Arunović, koja je u kvalifikacijama iste discipline u ženskoj konkurenciji zauzela 11. mesto.

 

Mikec, evropski vicešampion i pobednik prethodnog Svetskog kupa u Limi, u kvalifikacijama je zabeležio 584 krugova i kao treći prošao u finale. Finale je, kao što je poznato, prvi put ove sezone održano po pravilima koja su bila važeća na Olimpijskim igrama u Tokiju i biće primenjena na Olimpijskim igrama u Parizu. Ispadanje počinje ranije, posle 12. hica, nema duela za zlato. Posle prve serije od pet dijabola, Mikec se nalazio na petom mestu. Međutim, zbog nekoliko lošijih pogadaka u narednih pet hitaca pao je na osmo mesto na kojem je ostao i posle 12. hica kada ispada osmoplasirani.

 

U muškoj konkurenciji učestvovalo je 112 strelaca, a sem Mikeca, predstavljali su nas Dimitrije Grgić koji je zauzeo 43. i Duško Petrov, koji se plasirao na 62. mesto.

 

Konkurencija je bila žestoka i u ženskom takmičenju, u kojem su startovale 104 dame. Zorana Arunović je pogodila 577 krugova, što je bilo dovoljno za 11. mesto. Našu takmičarku je samo jedan krug delio od plasmana u finale. Poslednju „ulaznicu“ za finale osvojila je Seval Ilajda Taran iz Turske sa 578 krugova. U slučaju da je i Zorana zabeležila 578 krugova bila bi u prednosti u odnosu na Turkinju, zbog većeg broja unutrašnjih centara. Jovana Todorović je zauzela 70. poziciju.

Četvrtak, 11. maj 2023.

 

Zorana Arunović i Damir Mikec su u svoju bogatu riznicu trofeja dodali još jednu medalju. Zorana i Damir su drugog dana Svetskog kupa u Bakuu osvojili srebro u takmičenju miks parova vazdušnim pištoljem.

 

 

Sjajni srpski tandem Arunović/Mikec je ove godine na svakom velikom takmičenju osvojio medalju. Zorana i Damir su na prvom Svetskom kupu u Kairu stigli su do srebra. Potom su u Talinu ponovo postali prvaci Evrope. U aprilu su osvojili zlato na Svetskom kupu u Limi i niz produžili srebrom u Bakuu. Medalja u Limi je njihova deveta u Svetskim kupovima (tri zlata, četiri srebra i dve bronze).

 

Sitni detalji su odlučivali koja četiri miks tima vazdušnim pištoljem će iz kvalifikacija proći u finale. Učestvovalo je čak 55 parova. Prve tri ekipe – Indija 1, Srbija 1 i Turska 2 su postigli identičan rezultat – po 581 krugova. Tako je broj unutrašnjih centara presudio koji timovi će otići u meč za zlato, a ko će se boriti za bronzu. Indijski tandem je skupio 24, srpski 19, a turski 16, pa su se Indija i Srbija plasirali u finale. U timu Indije, jedne od svetskih velesila, bili su Divija Tadigol Subarahu i Sarabjot Sing, koji nikad do sada nisu osvojili medalju u miks takmičenju na velikim svetskim turnirima. Duel je od početka bio izjednačena borba. Indijci su bili uspešniji u prvoj seriji, a naš tim ih je sustizao. Posle pet hitaca, Indija je vodila 6:4, a onda je srpski tim u tri serije bio uspešniji, nanizao šest poena za redom i poveo sa 10:6. Međutim, Indijci su uzvratili istom merom – sa 6:0 i preokrenuli rezultat – 12:10. Arunovićeva i Mikec su izjednačili na 12:12, potom na 14:14. U 15. seriji, Indija je bila preciznija i osvojila zlato trijumfom 16:14.

 

Naš drugi miks pištoljem, Jovana Todorović/Dimitrije Grgić je osvojio 47. mesto.

 

Istog dana, održano je i takmičenje miks parova puškom. Vrlo visok plasman u konkurenciji 72 para ostvario je srpski miks Teodora Vukojević/Lazar Kovačević zauzevši 11. mesto. Iskusni sastav Andrea Arsović/Milutin Stefanović se našao na 35. mestu.

Petak, 12. maj 2023.

 

Svetski kup u Bakuu nastavljen je danas pojedinačnim takmičenjima vazdušnom puškom, koja su okupila blizu 300 učesnika i učesnica.

 

Na vatrenu liniju u takmičenju muškaraca je izašlo 127 strelaca, a najbolji plasman među srpskim reprezentativcima ostvario je Lazar Kovačević, plasiravši se na 26. mesto sa 628,3 krugova. Od finala su ga delila tačno dva kruga.

 

Uz Kovačevića gađala su trojica srpskih reprezentativaca. Milutin Stefanović je zauzeo 75, Marko Ivanović, koji se učestvovao van konkurencije, 85. mesto, a Milenko Sebić je sredinom kvalifikacija morao da odustane zbog kvara na pušci.

 

U ženskoj konkurenciji učestvovalo je 158 takmičarki. Ivana Anđušić Maksimović je zauzela 82, Teodora Vukojević 83, Andrea Arsović 95. mesto. Sanja Vukašinović, koja je učestvovala van konkurencije je postigla 120. rezultat.

 

Subota, 13. maj 2023.

 

Pretposlednjeg dana Svetskog kupa u Bakuu održano je takmičenje u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava u muškoj konkurenciji.

 

Milenko Sebić je u konkurenciji 106 takmičara zauzeo 28, Milutin Stefanović 32, a Marko Ivanović 34. mesto.

 

S obzirom da je broj učesnika bio znatno veći od kapaciteta strelišta, prvo su održane eliminacije, u kojima su strelci bili podeljeni u dve grupe. Po 30 najboljih iz svake grupe prošli su u kvalifikacije.

 

Marko Ivanović je u prvoj grupi eliminacija zauzeo 11. mesto sa 584 kruga. Preostala trojica srpskih reprezentativaca su gađali u drugoj grupi. Sebić se plasirao na 16. mesto, pogodivši 585 krugova, Milutin Stefanović je sa 584 kruga bio 26. Lazar Kovačević je skupio 575 krugova, plasirao se na 43. poziciju i nije stigao do kvalifikacija.

 

U kvalifikacijama su Sebić i Stefanović pogodii po 582 kruga, a broj unutrašnjih centara je presudio da Sebić završi na 28, a Stefanović na 32. poziciji. Od plasmana u finale delilo ih je pet krugova. Ivanović je pogodio krug manje od tandema iskusnih srpskih takmičara.

 

Nedelja, 14. maj 2023.

 

Teodora Vukojević je osvojila peto mesto u takmičenju malokalibarskom puškom iz trostava poslednjeg dana Svetskog kupa u Bakuu. Srpska 20-godišnja reprezentativka je tako postigla najveći uspeh u karijeri u pojedinačnim disciplinama na Svetskim kupovima.

 

Poslednji dan je počeo eliminacijama u trostavu. Startovalo je 110 takmičarki podeljenih u dve grupe. Po 30 najboljih iz svake grupe prošle su u kvalifikacije. Sve naše reprezentativke su gađale u prvoj grupi eliminacija. Najpreciznija je bila Vukojevićeva sa 563 kruga i kao 21. se plasirala u kvalifikacije. Ivana Anđušić Maksimović je pogodila krug manje od Teodore za 23. mesto. „Ispod crte“ ostale su Andrea Arsović na 39. i Sanja Vukašinović na 43. poziciji.

 

U kvalifikacijama je Vukojevićeva bila vrlo dobra, sa 580 krugova zauzela peto mesto i obezbedila sebi mesto u finalu. Ivana Andušić Maksimović je zauzela 56. poziciju.

 

Prvi put u karijeri, Teodora Vukojević plasirala se u finale malokalibarskom puškom na velikom takmičenju. Teodora je prošle godine bila prvakinja Evrope i Mediterana. Osvojila je dva šesta mesta u pojedinačnim finalima i bronzu u miksu na Svetskim kupovima, a sve te uspehe postigla je vazdušnom puškom. Teodoru je boljeg plasmana u finalu koštao loš start. Posle prvih 15 metaka klečećim stavom nalazila se na začelju sa 2,8 krugova zaostatka za sedmoplasiranom. U ležećem stavu se znatno popravila, smanjila razliku, ali i dalje je bila na osmom mestu. Kako se takmičenje bližilo kraju, Vukojevićeva je gađala sve bolje i bolje, prestizala rivalke i izbila na peto mesto. Međutim, posle 12. hica stojećim stavom, kao ukupno 42. ispala je iz finala i tako ponovila plasman iz kvalifikacija.

 

Naše strelce ove godine očekuju dva velika takmičenja, Evropske igre u Poljskoj i Svetsko prvenstvo u Bakuu.

 

Tekst preuzet sa sajta Streljačkog saveza Srbije