Zvanično počela sezona kvalifikacija za Olimpijske igre Pariz 2024!

Parallax Leaf - OKS

Zvanično počela sezona kvalifikacija za Olimpijske igre Pariz 2024! Preko 100.000 sportista širom sveta započelo je svoj put do Olimpijskih igara Pariz 2024. Oni su na putu da osvoje jedno od dostupnih mesta na Igrama, sa više od 3.000 takmičenja koja će se održati u naredne dve godine, do juna 2024, i koja će omogućiti najboljih 10.500 (50 odsto žena i 50 odsto muškaraca) da učestvuju na Olimpijskim igrama sa najviše rodne ravnoteže u istoriji. Priče o sportistima i njihovim putovanjima biće pokrivene na sajtu Međunarodnog olimpijskog komiteta, gde će biti predstavljene aktuelne novosti o kvalifikacionim takmičenjima, a za određeni broj kvalifikacija postojaće i direktan prenos.

 

Zvanično počela sezona kvalifikacija za Olimpijske igre Pariz 2024!

 

„Na dve godine do Igara, uzbudljivo je videti fokus na sportistima širom sveta koji kreću na put ka Olimpijskim igrama, nastojeći da nastupe najbolje što mogu na raznim kvalifikacionim takmičenjima za Olimpijske igre i stignu do olimpijske faze u Parizu za samo dve godine“, rekao je Kit Mekonel, sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). „Prvi put u istoriji, mnoga od ovih takmičenja biće posebno prepoznatljiva po kvalifikacionoj etiketi “Paris 2024”, koja je predstavljena na Uličnom prvenstvu u skejtbordu u Rimu krajem juna 2022.

 

Cilj je da se pojača saradnja sa svim zainteresovanim stranama (sportisti, organizatori takmičenja, lokalne vlasti i nacionalni olimpijski komiteti koji učestvuju) uključenim u proces kvalifikacija, nudeći im mogućnosti da komuniciraju na ovom olimpijskom putovanju. Olimpijska agenda 2020+5 je pokretačka snaga ove inicijative, sa preporukom koja poziva na povećanu izloženost i vidljivost puta sportista do Igara, umesto da se fokusira samo na 16 dana takmičenja.

 

Sezona kvalifikacija za Olimpijske igre zvanično je počela, dodeljivanjem prvih kvotnih mesta za Pariz 2024. Napori digitalnog angažovanja i oznake/heštegovi kao što su #OlympicQualifiers i #RoadtoParis2024 stvoriće asocijaciju sa sportistima koji se bore za svoja mesta na Igrama. MOK će objašnjavati proces kvalifikacija u sportovima za sve olimpijske navijače.

 

Značajna prva serija kvalifikacija za Olimpijske igre

 

MOK je takođe pokrenuo kvalifikacionu seriju za Olimpijske igre kako bi pomogao u organizaciji kalendara kvalifikacija i podržao, proslavio i uzdigao sportiste na njihovom putu do Pariza 2024. Serija će se sastojati od tri takmičenja u stilu festivala u četiri discipline koje su nedavno dodate u olimpijski program: BMX slobodni stil, brejkdens, skejtbord i sportsko penjanje. Organizovani na jednoj lokaciji u centru grada tokom četiri dana između marta i juna 2024. godine, festivali će ponuditi novo olimpijsko iskustvo navijačima širom sveta, spajajući sport sa muzikom, umetnošću i kulturom.

 

Nezaboravna proslava sporta na rodno ravnopravnim Olimpijskim igrama

 

Za dve godine, Pariz 2024 biće domaćin 329 takmičenja u 32 sporta, sa kvotom od 10.500 mesta. Ova kvota sportista će takođe ući u istoriju kao prva koja je omogućila 50 odsto učešća muškaraca i žena na Olimpijskim igrama, sa 22 mešovita takmičenja (u odnosu na 18 u Tokiju 2020).

“Igre širom otvorene”

 

Da bi obeležili prekretnicu za dve godine, organizatori su otkrili zvanični slogan za Pariz 2024, „Igre širom otvorene“, pokazujući da će ovo izdanje Igara ponuditi priliku da se angažuju milioni ljudi u gradu domaćinu i širom Francuske kroz niz obrazovnih i sportskih programa, kao i ceremoniju otvaranja koja je dostupna javnosti na obalama reke Sene. Međutim, nigde ovaj slogan nije relevantniji nego za sportiste koji žele da se kvalifikuju za Pariz 2024, jer su mogućnosti za mnoge od njih da učestvuju na Igrama i dalje širom otvorene.

 

Tim za Pariz 2024 je takođe iskoristio prekretnicu da otkrije pun raspored olimpijskih takmičenja po događajima, a takmičenja počinju 24. jula 2024., dva dana pre ceremonije otvaranja. Ovo je usledilo nakon što je Izvršni odbor MOK-a odobrio privremeni raspored takmičenja na sednici u aprilu 2022. godine.

 

RASPORED TAKMIČENJA PARIZ 2024