Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki na Seminaru Evropskih olimpijskih komiteta u Olimpiji

Parallax Leaf - OKS

 

 

 

 

U petak, 30. septembra 2022. godine u Olimpiji, mestu nastanka i održavanja Antičkih olimpijskih igara, počeo je 42. Seminar Evropskih olimpijskih komiteta. Predstavnici evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta učestvuju na dvodnevnom seminaru koji se održava u hibridnom formatu (uživo i online).

 

Najvažniji deo ovog foruma je sastanak Izvršnog odbora Evropskih olimpijskih komiteta čiji je član generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, koji je učestvovao u zasedanju najvišeg tela EOK – a.

 

 

42. Seminar Evropskih olimpijskih komiteta

 

 

Pre samog otvaranja seminara, prisutni učesnici imali su prilike da obiđu drevnu Olimpiju, mesto održavanja Antičkih olimpijskih igara. Delegati su imali prilike da obiđu Olimpijski stadion na kojem su se održavale Olimpijske igre 776. godine pre nove ere. Pored toga, prisutni su obišli i muzej Olimpije koji se nalazi u neposrednoj blizini stadiona, a u kojem se nalazi impresivni broj istorijskih eksponata koji su pronađeni tokom iskopavanja ovog antičkog lokaliteta.

 

 

42. Seminar Evropskih olimpijskih komiteta

 

 

Sam EOK Seminar održava se u okviru kompleksa Međunarodne olimpijske akademije čije je renoviranje u potpunosti završeno prošle godine nakon Olimpijskih igara u Tokiju.

 

 

 

Tokom trajanja seminara, učesnici imali su prilike da čuju prezentacije programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta, ali su se upoznali i sa izveštajima o napretku organizacije III Evropskih igara u Krakovu 2023, kao i predstojećih Evropskih olimpijskih festivala mladih. Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, koji je i predsednik Radne grupe za izradu Strateške agende 2030 Evropskih olimpijskih komiteta, predstavio je delegatima izveštaj o statusu izrade ove strategije razvoja krovne evropske olimpijske organizacije.

 

 

42. Seminar Evropskih olimpijskih komiteta

 

 

Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti OKS i jedan od koordinatora programa Mladih olimpijskih ambasadora Evropskih olimpijskih komiteta, predstavila je rezultate koji su ostvareni u okviru ovog projekta tokom prethodnih takmičenja, kao i planove za predstojeće događaje u 2023. godini.

 

 

Tokom trajanja EOK Seminara, održan je i sastanak EYOF komisije u okviru koje se govorilo o organizaciji predstojećih izdanja ovog važnog takmičenja u 2023. godini. Član ove komisije je Damir Štajner, izvršni direktor OKS koji je učestvovao u radu komisije.

 

 

Krunu ovog seminara predstavljao je izbor za najboljeg mladog sportistu Evrope za 2022. godinu. Na osnovu predloga Olimpijskog komiteta Srbije, naša sjajna mlada skakačica uvis Angelina Topić proglašena je sinoć za najbolju mladu sportistkinju Evrope.