Adriana Vilagoš osvojila drugo mesto u izboru za najboljeg mladog sportistu Evrope

Parallax Leaf - OKS

Svetska juniorska šampionka u bacanju koplja, Adriana Vilagoš na večerašnjoj gala ceremoniji u slovačkom gradu Samorinu, zauzela je sjajno drugo mesto u takmičenju za najboljeg mladog sportistu Evrope u izboru Evropskih olimpijskih komiteta.

Adriana je ostvarila odličan plasman u oštroj konkurenciji u kojoj su se nalazili Skaj Braun (skejtbording) iz Velike Britanije, Adrijana Ćerezo Iglesias (tekvondo) iz Španije, Viktorija Listunova (sportska gimnastika) iz Rusije i David Popovići (plivanje) iz Rumunije. Glasanje je obavljeno tokom trajanja EOK seminara, a glasali su predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope. Nagrada za najboljeg mladog sportistu Evrope „Pjotr Nurovski“ dodeljuje se od 2010. godine, a nagradu za najboljeg mladog sportistu Evrope za ovu godinu ispred naše takmičarke odneo je sportista iz Rumunije, David Popovići.

Adriana Vilagoš sa trofejom

Vilagoš je prilikom svog predstavljanja održala veoma insiprativan govor. Tom prilikom, ona je rekla: Velika mi je čast i ogromno zadovoljstvo što sam od strane svog nacionalnog olimpijskog komiteta kandidovana za ovu prestižnu nagradu. Zahvalna sam što imam priliku da stojim pred vama i da vam se obratim. Smatram da su svi finalisti napravili izuzetne rezultate i ja im iskreno čestitam na predanom radu. Dragi finalisti, što se mene tiče, bez obzira ko večeras osvoji prvo mesto,  mi smo svi pobednici.

Ja sam jedan od svojih snova već ostvarila, ali nastavljam da sanjam dalje i verujem da ću jednog dana osvojiti olimpijsku medalju. Zahvaljujem svima na podršci i želim svima mnogo sreće.

Adriani je trofej za osvojeno drugo mesto dodelio predsednik Sportske komisije EOK, Gerd Kanter, osvajač zlatne i bronzane medalje sa Olimpijskih igara u bacanju diska, kao i višestruki osvajač medalja sa svetskih i evropskih prvenstava u ovoj disciplini.

Adriana je mlada takmičarka koja nekoliko godina unazad beleži izvanredne rezultate u svojoj, ali i u starijim uzrasnim kategorijama. Među velikim brojem vrhunskih rezultata, treba istaći da je Vilagoš pre tri godine u konkurenciji starijih pionirki bacila najbolji rezultat u svetu (63,80 m), a ove godine njeno koplje teško 500 grama letelo je čak do 70,10 m, što je najbolji rezultat na svetu u konkurenciji mlađih juniorki, pa joj je taj rezultat doneo titulu balkanske šampionke. Ona je sa 100 grama težim kopljem uspela da postigne rezultat od 60,44 m, što joj je omogućilo da postane vicešampionka Evrope za juniore, na ovogodišnjem takmičenju u Talinu.

Konačno, na ovogodišnjem prvenstvu sveta za takmičare do 20 godina, Adriana je uspela da baci koplje do udaljenosti od 61,46 m, čime je i ostvarila najbolji rezultat u svetu.

Olimpijski komitet Srbije čestita Adriani Vilagoš, njenom stručnom timu i Atletskom savezu Srbije na svim ostvarenim rezultatima koje je večeras krunisala sjajnim plasmanom.