Andrea Lekić: Plasman na OI u Tokiju bio bi kruna generacije

Parallax Leaf - OKS

Tokom protekle nedelje ženska rukometna reprezentacija Srbije okupila se u centru FSS u Staroj Pazovi nakon više od devet meseci pauze. Skup naših najboljih rukometašica dogodio se u okviru EHF nedelje, a u periodu od ponedeljka do subote između treninga upriličena su i dva kontrolna susreta u kojima je rival bila juniorska selekcija naše zemlje.

Naredni period biće jako izazovan za naše rukometašice koje u decembru očekuje Evropsko prvenstvo u Trondhajmu i grupa u kojoj se nalazimo zajedno sa Mađarskom, Holandijom i Hrvatskom, kao i kvalifikacioni turnir za OI u Tokiju koji će se održati u martu 2021. godine u Mađarskoj.

Na tom turniru naše najbolje rukometašice će se za plasman na Olimpijsku smotru boriti sa Rusijom, Mađarskom i Kinom, a najbolje dve ekipe izboriće vizu za Japan.

U razgovoru za sajt Rukometnog saveza Srbije Andrea Lekić apostrofira plasman na Olimpijske igre kao apsolutni prioritet generacije.

– Kvalifikacije na Olimpijske igre su velika želja svih u timu i bile bi krune naših karijera. Pred nama nije lak zadatak, a selekcija Mađarske sigurno nam je glavni rival u borbi za plasman na OI. Jedina želja jeste da sve igračice budu zdrave i da kvalifikacioni turnir dočekamo spremne – istakla je Lekićeva.

Nakon nekoliko meseci tokom kojih reprezentacija nije imala okupljanja, Andrea Lekić napominje da je bila velika radost biti opet na okupljanju i nositi opremu sa državnim grbom.

– Reprezentacija nije bila na okupi više od devet meseci i ovo je velika radost za nas jer znamo da je ovo odlučujuća godina i sezona od koje očekujemo mnogo. Samo to razmišljanje donosi veliku motivaciju, želju i volju za treningom.

Odradili smo priličan broj treninga, dobro se radilo, više akcenat je bio na napadu.  Naš povratak u odbranu je jedan od primarnih zadataka u narednom periodu protiv reprezentacija koje forsiraju brz centar, a napad treba da ostane takav kao što je i bio, lep, raznovrstan. Dodali smo neke nove stvari – kaže Andrea i hvali prisustvo juniorske reprezentacije na zajedničkim pripremama:

– Igrale smo utakmicu sa njima, to je veliko iskustvo za njih, a nama je svaki sparing partner u ovom trenutku bitan. Rano je procenjivati njihove kvalitete, ali drago mi je da su bile sa nama. Potrebno im je što više okupljanja kako bi deca napredovala. Gro reprezentacije privodi kraju karijeru, Olimpijske Igre dolaze kao kruna. Ta deca dolaze i treba ih negovati u narednim godinama.

Evropsko prvenstvo koje očekuje naše rukometašice održaće se u Norveškoj od 3. do 20. decembra, dok će kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre biti održan od 19. do 21. marta u Đeru.

 

FOTO: Rukometni Savez Srbije