Angelina Topić vicešampionka Evrope u skoku uvis!

Parallax Leaf - OKS

Atletičarka Angelina Topić je vicešampionka Evrope u skoku uvis. Angelina je drugo mesto i srebrnu medalju osvojila skokom od 197cm. 

 

Angelina Topić
foto: Marko Jovanović

 

Najuspešnija mlada sportistkinja Srbije u 2023. godini Angelina Topić, seniorska rekorderka Srbije u skoku uvis, postigla je još jedan veliki uspeh na Evropskom prvenstvu u atletici održanom u Rimu. Sa svojih nepunih 19 godina, Angelina je osvojila svoju drugu medalju na evropskim prvenstvima, nakon što je 2022. godine u Minhenu osvojila bronzu. Ove godine donela je srebrnu medalju za našu zemlju.

 

Angelina je u trećem pokušaju uspela da preskoči 197 cm, što joj je omogućilo da se pridruži Yaroslavi Mahuchikh iz Ukrajine u borbi za zlato. Iako se borila do samog kraja, Yaroslava Mahuchikh je osvojila zlato sa preskočenih 2.01 m, dok je Angelina osvojila srebro.

 

Angelina Topić je talentovana mlada takmičarka koja već nekoliko godina svojim vanserijskim rezultatima pokazuje ogroman potencijal i kvalitet. U 2023. godini postala je juniorska šampionka Evrope u skoku uvis u Jerusalimu. Vinula se metar i 90 centimetara i osvojila zlatnu medalju. Na seniorskom dvoranskom prvenstvu Evrope u Istanbulu zauzela je odlično četvrto mesto. Svetsko atletsko prvenstvo na otvorenom u Budimpešti završila je na sedmoj poziciji. U Dijamantskoj ligi bila je ukupno treća u svojoj disciplini. U junu je na mitingu u Parizu skočila metar i 97 centimetara. Osvojila je bronzu i postavila novi rekord Srbije. Isti rezultat ponovila je u Briselu nekoliko meseci kasnije, čime je ispunila olimpijsku normu i postala vlasnica srebrnog odličja. Bronzanom medaljom okitila se i u Judžinu (1,95 m). Angelina Topić proglašena je „Zvezdom u usponu“ evropske atletike i zaslužila je trofej Olimpijskog komiteta Srbije za najuspešniju mladu sportistkinju u 2023. godini. Ovu godinu sjajno je započela zauzevši peto mesto na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu i pobedivši na mitingu Dijamantske lige u Dohi i u Marakešu.