Bah poručio sportistima: Zajedno smo jači. Vidimo se u Tokiju i Pekingu!

Parallax Leaf - OKS

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah obratio se putem društvenih mreža video porukom u kojoj je poručio svim sportistima i učesnicima letnjih i zimskih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu da će biti sigurni tokom organizovanja istih i pozvao na zajedništvo u ovim teškim trenutcima za sport.

Na početku obraćanja Bah je napomenuo da je srećan što se sportisti, i u specifičnim uslovima krize izazvane pandemijom koronavirusa, vraćaju svojim obavezama na treninzima i takmičenjima.

– Ponovni početak sportskih nadmetanja izazvao je mnogo spekulacija i komentara širom sveta, i naravno, na društvenim mrežama. Zbog toga bih želeo da vam se lično obratim i uputim vas u to šta Međunarodni olimpijski komitet radi kako bi Olimpijske igre u Tokiju, kao i Zimske olimpijske igre u Pekingu bile što bezbednije za sve učesnike – rekao je Bah na početku obraćanja.

Predsednik MOK-a je napomenuo je da od samog početka krize fokus na stvaranju sigurnog okruženja za sve učesnike Olimpijskih igara, a posebno za sportiste.

– Svakodnevno sarađujemo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, japanskim i kineskim zvaničnicima, kao i sa stručnjacima i naučnicima koji u laboratorijama rade na testiranju potencijalnih vakcina. Spremamo se za svaki scenario koji bi mogao da se dogodi za deset meseci u Tokiju i šest meseci kasnije u Pekingu. Rekao bih da imamo mnogo razloga da budemo optimistični.

Bah je takođe istakao da je donesen čitav set mera koje će sprečiti širenje virusa.

– Razvijanje brzih testova na koronavirus, koji će biti još precizniji i davati rezultate u roku od 15 do 45 minuta, biće od velikog značaja. Vidimo obećavajući napredak i u razvijanju vakcina. Imamo čvrsta uveravanja od strane stručnjaka da će do kraja godine biti odobrena vakcina. To bi umnogome doprinelo sigurnosti, iako smo pokazali da možemo organizovati velike i kompleksne sportske događaje i bez vakcine.

Na kraju obraćanja Bah je pozdravio sve sportiste i podsetio da svi iz Međunarodnog olimpijskog komiteta rade 24 časa dnevno zajedno sa nacionalnim olimpijskim komitetima i svetskim federacijama kako bi napravili što sigurnije okruženje za sve sportiste koji će se naći u Tokiju i Pekingu.

– Ostanite samouvereni i imajte uvek na umu: Zajedno smo jači! Vidimo se u Tokiju i Pekingu! – završio je Bah.

 

Kompletno obraćanje predsednika Baha možete pogledati u nastavku.