Novi bokserski kvalifikacioni sistem odobren za Pariz 2024

Parallax Leaf - OKS

Danas je na Izvršnom odboru Medjunarodnog olimpijskog komiteta doneta odluka o novom bokserskom kvalifikacionom sistemu za Olimpijske igre Pariz 2024. Izvršni odbor (IO) Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) nakon potpunog ažuriranja situacije u boksu, uključujući pitanja upravljanja u okviru Međunarodne bokserske asocijacije (IBA).

 

 

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta je na svojoj sednici održanoj 8. septembra, nakon pažljive analize situacije u boksu, doneo odluku o novom bokserskom kvalifikacionom sistemu za Olimpijske igre Pariz 2024, ali je i razmatrao pitanja upravljanja u okviru Međunarodne bokserske asocijacije (IBA).

 

Put boksera u Pariz 2024 odobren

 

Nakon što je u junu prošle godine odlučio da se bokserski kvalifikacioni događaji i takmičenja za Pariz 2024 neće voditi pod nadležnošću IBA-e (Internacionalna bokserska asocijacija), IO MOK-a je predstavio dodatni model kvalifikacija, koji je odobren na sastanku u Lozani.

Osmišljen od strane MOK-a u saradnji sa bokserskim stručnjacima, novi kvalifikacioni sistem temelji se na direktnim kvalifikacijama kroz odabrana takmičenja, uključujući korišćenje regionalnih multisportskih događaja kao olimpijskih bokserskih kvalifikacionih turnira. Odgovornost za bokserska takmičenja u sledećim događajima stoga neće biti na IBA-i, a alternativni dogovori biće uspostavljeni sa odgovarajućim organizatorima sledećih događaja:

Panameričke igre – Santiago 2023

Evropske igre – Krakov 2023

Pacifičke igre – Honiara 2023

Azijske igre – Guangžu 2022. (održavaju se 2023.)

ANOCA (Afrika) multisportski događaj će biti potvrđen

Nakon kontinentalne faze raspodele kvota, planirano je održavanje dva svetska kvalifikaciona turnira 2024. godine.

Novi olimpijski kvalifikacioni proces stavlja boksere na prvo mesto, smanjujući složenost kvalifikacionog procesa korišćenjem postojećih regionalnih događaja i dajući do tri prilike za kvalifikacije, čime se postiže pošten i jednak put za sve boksere.

 

Preostala zabrinutost zbog IBA

 

Međunarodni olimpijski komitet i dalje izražava zabrinutost vezano za način rukovođenja u Međunarodnoj bokserskoj asocijaciji, uključujući proces suđenja i način odabira sudija, kao i finansijsku zavisnost IBA od ruske državne kompanije Gazprom.