Četiri medalje za Tim Srbija na Grand Slam-u u Bakuu

Parallax Leaf - OKS

 

 

Sedmoro takmičara je predstavilo Srbiju na Grand Slam-u koji se održao od 4. do 6. novembra 2022. godine u Bakkuu, Azerbejdžan. Sjajne borbe naših reprezentativaca donele su četiri medalje Srbiji sa ovog turnira.

 

 

četiri medalje Srbiji sa Grand Slam turnira
foto: IJF

 

Zlatnu medalju Srbiji donela je Milica Žabić, u kategoriji preko 78 kg, pobedivši Rošel Nunes iz Portugala. Meč je trajao 51 sekundu, obzirom da je samo toliko bilo potrebno da Milica pokaže potpunu dominaciju vrednu zlatnog odličja. U prvom meču prvog kruga kvalifikacija protivnica joj je bila Kinga Volscak iz Poljske koju je nakon 2 minuta i 54 sekunde savladala iponom. U drugom kolu protivnica iz Gruzije, Sofijo Somkišvili je izgubila nakon 4 minuta borbe. U polufinalnoj borbi pobedila je i protivnicu iz Kazahstana, Kamilu Berlikš sa dva vazarija, što je plasiralo u finalnu borbu, a zatim i do zlatne medalje.

 

 

četiri medalje Srbiji sa Grand Slam turnira
foto:IJF

 

Nemanja Majdov je u kategoriji do 90 kg osvojio srebrno odličje u meču protiv Markusa Nimana. Meč je trajao 6 minuta, ali je Šveđanin ipak vazarijem odneo zlatnu medalju. Majdov je prvi nastup imao u drugom kolu kvalifikacija protiv Kristofera Kleina Kaljulaida iz Estonije. Ni ovaj meč nije bilo lagan, pa je nakon 7 minuta i 9 sekundi, Majdov ipak pobedio iponom. Ova pobeda ga je dovela do sledećeg meča protiv Ukrajinca Zaura Duniamalieva, koga je pobedio nakon tri nedozvoljene radnje protivnika. Naredni meč protiv Azerbejdžanca, Mamadalija Mehdijeva trajao je čak 12 minuta, ali je nakon dva prekršaja protivnika, Majdov odneo pobedu iponom. U polufinalnom meču protiv Italijana, Kristiana Parlatija Majdov je pobedio u borbi nakon 4 minuta i 12 sekundi i tom pobedom se plasirao u finalni meč protiv Šveđanina.

 

 

foto: IJF

 

U kategoriji do 100 kg Aleksandar Kukolj je u meču protiv Zelima Kotsiojeva iz Azerbejdžana osvojio srebrnu medalju. Iako je pokazao da je sjajan borac, nakon 1 min i 44 sekunde, meč je završen u korist Azerbejdžanca. Kvalifikacione mečeve je počeo u prvom kolu, a prvi protivnik mu je bio Mikolos Cirjencis iz Mađarske. Pobedom u toj borbi, naredni protivnik mu je bio Matijas Madsen iz Danske. Nakon dva šidoa, Kukolj je odneo pobedu vazarijem. Naredni meč je takođe bio uspešan po Kukolja, pa je nakon 4 minuta savladao Azerbejdžanca, Aslana Mirzajeva. Kao pobednik grupe B, narednu finalnu borbu imao je protiv Italijana, Đenaro Pirelija, koja se nakon 5 minuta i 36 sekundi završila pobedom Kukolja vazarijem.

 

 

četiri medalje Srbiji sa Grand Slam turnira
foto: IJF

 

U ženskoj konkurenciji, bronzanu medalju Srbiji donela je Milica Nikolić u kategoriji do 48 kg. Meč koji joj je doneo bronzu, bio je protiv Francuskinje Širine Bukli. Trajao je 6 minuta i 43 sekunde, ali nakon tri nedozvoljene radnje, Francuskinja je iponom odnela pobedu i srebrnu medalju. Nikolićeva je prvu borbu imala u drugom krugu kvalifikacionih mečeva, protiv Turkinje Tuće Berder. Nikolićeva je odnela pobedu iponom nakon 3 minuta i 13 sekundi. Pobedu u grupi B obezbedila je pobedom u meču protiv Španjolke, Mireje Lapuerte Komas, nakon skoro dva minuta borbe i dva vazarija.

 

 

četiri medalje Srbiji sa Grand Slam turnira
foto: IJF

 

U kategoriji do 66 kg, Strahinja Bunčić nastupio je u drugom kolu protiv Azerbejdžanca, Ismajila Ibrahimova. Pobeda u ovoj borbi ga je dovela do sledećeg meča sa Kazahstancem, Almas Galimovim. Iz tog meča je izašao nakon pobednik nakon 11 sekundi. Naredni meč i poslednji u kvalifikacijama imao je protiv Tadžikistanca, Mulorajaba Kalifaeva koji je vazarijem pobedio nakon 5 minuta borbe. U repesažu prvu borbu je uspešno završio protiv Kamrana Sulejmanova iz Azerbejdžana nakon 15 sekundi. U narednom meču, u borbi za bronzu pobedio je Orkan Safarov iz Azerbejdžana.

 

 

Nadežda Petrović, u kategoriji do 52 kg, je nastupila u prvom kolu mečeva protiv Mongolke, Sosorbaram Lagvasuren, ali je Mongolka nakon 4 i po minuta vazarijem pobedila, te se takmičenje za Petrovićevu tu i završilo.

 

 

Bojan Došen je u kategoriji do 100 kg, nastup završio u prvoj borbi prvog kola kvalifikacija. Protivnik mu je bio borac iz Švajcarske, Daniel Eih. Meč je trajao skoro 4 minuta, a pobeda Švajcarca iponom mu je dala priliku da nastavi dalje takmičenje.

 

 

Na ovom takmičenju učestvovalo je 367 takmičara iz 61 države i ovo je bila prilika za sve učesnike takmičenja da osvoje bodove za plasman u kvalifikacijama za Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine.