Četvoro naših strelaca na finalu Svetskog kupa u Dohi

Parallax Leaf - OKS

Finale Svetskog kupa u streljaštvu 2023 održaće se u Dohi u periodu od 18. do 26. novembra. Na ovom takmičenju koje okuplja krem svetskog streljaštva, Srbiju će predstavljati četvoro naših najboljih strelaca: Damir Mikec, Zorana Arunović, Lazar Kovačević i Teodora Vukojević.

 

finale Svetskog kupa u streljaštvu
Zorana Arunović i Damir Mikec

 

Na strelištu u glavnom gradu Katara će se pojaviti najbolji od najboljih ove godine. Na finale Svetskog kupa plasirali su se osvajači medalja na Svetskom prvenstvu i po 12 najbolje plasiranih na ovogodišnjim rang listama SK, ne računajući strelce koji su se na SP u Bakuu popeli na pobedničko postolje. U svakoj disciplini učestvovaće po 16 takmičara, jer sem kvalifikovanih, pravo učešća ima i jedan reprezentativac iz zemlje domaćina.

 

Na finalu Svetskog kupa 2023 u Dohi, Srbiju će predstavljati četvoro strelaca: Damir Mikec (vazdušni pištolj), Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Teodora Vukojević (MK puška trostav) i Lazar Kovačević (vazdušna puška).

 

Damir Mikec, lider na svetskoj rang listi za vazdušni pištolj, za turnir u Dohi plasirao se kao svetski vicešampion. Ostali naši strelci su se kvalifikovali na osnovu plasmana na listama sastavljenim prema rezultatima u ovogodišnjem ciklusu Svetskog kupa. Zorana Arunović je vizu za Dohu izborila kao petoplasirana na listi za vazdišni pištolj. Teodora Vukojević se nalazi na devetoj, a Lazar Kovačević na desetoj poziciji u svojim disciplinama.

 

Prethodno finale Svetskog kupa održano je 2019. godine. Zbog pandemije koronavirusa naredne godine nije bilo turnira. Umesto finala SK, 2021. i 2022. je, po sličnom formatu i sistemu kvalifikacija, održan Kup predsednika. Na prošlogodišnjem Kupu predsednika, Damir Mikec je osvojio zlato, a Zorana Arunović srebro.

 

Damir Mikec i Zorana Arunović prvi od srpskih strelaca startuju u Dohi. Takmičenja vazdušnim pištoljem na programu su u utorak, 21. novembra. Lazar Kovačević će se vazdušnom puškom takmičiti u sredu, 22. novembra, dok će Teodora Vukojević MK puškom iz trostava gađati u petak, 24. novembra.