Damir Mikec je vicešampion sveta vazdušnim pištoljem!

Parallax Leaf - OKS

Naš najbolji strelac Damir Mikec je na Svetskom prvenstvu u Bakuu u disciplini vazdušni pištolj osvojio srebrnu medalju i tako postao vicešampion sveta. Mikec je aktuelni evropski prvak vazdušnim pištoljem, osvajač srebra ovim oružjem na Olimpijskim igrama u Tokiju, a sada, po prvi put, stigao je i do svetske medalje u pojedinačnoj konkurenciji u ovoj disciplini.

 

Damir Mikec
foto: SSS

 

Mikec je do finala Svetskog prvenstva u Bakuu došao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama, u kojima je skupio 583 kruga. Odlično je startovao u borbi za medalje i posle prvih pet hitaca finala nalazio se na drugom mestu. Međutim, izgubio je dobar ritam, pa je pao na peto, zatim i na šesto mesto. Posle 14. hica (od ukupno 24) finale je završio sedmoplasirani, a naredna dva su odredila ko će kao šestoplasirani napustiti vatrenu liniju. Tada je Mikec ponovo počeo da niže „desetke“ i sjajne pogotke i ne samo da je izbegao ispadanje, već se ekspresno vratio u borbu za medalje. Skočio je na treće, a ubrzo i na drugo mesto, koje je sačuvao do kraja. Zlato je osvojio Kinez Boven Žang, dok je bronza pripala Bugarinu Kirilu Kirovu.

 

Našem najboljem strelcu odličje u Bakuu je treća medalja u individualnim takmičenjima na svetskim prvenstvima, ali prethodne dve je osvojio u neolimpijskoj disciplini – MK pištolj slobodnog izbora (zlato i srebro na prethodna dva prvenstva). Dva svetska srebra je izborio kao član ekipe Srbije (po jedno drugo mesto vazdušnim i MK pištoljem).

 

 

Inače, Damir Mikec je početkom godine izborio kvotu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, osvajanjem titule prvaka Evrope.