Djordje Visacki, generalni sekretar OKS

Đorđe Višacki vodi dijalog sa nacionalnim olimpijskim komitetima na seminaru Evropskih olimpijskih komiteta

Parallax Leaf - OKS

Danas u Samorinu (Slovčka) počinje 41. seminar Evropskih olimpijskih komiteta koji će trajati dva dana i tokom kojeg će predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope razgovarati o najaktuelnijim temama olimpijskog pokreta. Pored informacija o prethodnim i budućim izdanjima Olimpijskih igara, na ovom seminaru centralnu temu zauzimaće radionice koje se tiču formiranja desetogodišnje strategije razvoja i pozicioniranja Evropskih olimpijskih komiteta u sistemu međunarodnog olimpijskog pokreta.

 

Olimpijski komitet Srbije na ovom stručnom okupljanju predstavljaće generalni sekretar Đorđe Višacki, kao i menadžer za promociju olimpijskih vrednosti, Nataša Janković i menadžer projekata Mirjana Ivković. Oni će učestvovati u različitim radionicama i predavanjima, ali će i biti zaduženi za organizaciju i vođenje centralne radionice ovog seminara. Đorđe Višacki, kao član Izvršnog odbora EOK – a, ujedno je i predsednik Radne grupe za izradu desetogodišnjeg strateškog plana Evropskih olimpijskih komiteta, pa je to razlog zbog kojeg su predstavnici našeg nacionalnog olimpijskog komiteta dobili ovo važno zaduženje.

Djordje Visacki, generalni sekretar
Djordje Visacki, generalni sekretar OKS

„Radna grupa koju je formirao Izvršni odbor Evropskih olimpijskih komiteta, a čiji sam predsednik, je prethodnih godinu dana mnogo uradila na formiranju platforme za izradu Agende 2030 naše organizacije. Sada smo konačno ušli u narednu fazu izrade ovog, za EOK, najvažnijeg dokumenta. U ovoj fazi, važno je da se sve naše članice uključe i daju svoje mišljenje o tome da li prihvataju ovu platformu i da eventualno koriguju smer kojim smo krenuli. Verujem da ćemo nakon ova dva dana dobiti potvrdu onoga na čemu smo radili, ali se radujem i novim idejama koje će se pojaviti kroz ovaj proces“, rekao je Višacki pre početka seminara.

 

Tokom održavanja EOK seminara u Samorinu, nacionalni olimpijski komiteti iz Evrope doneće odluku o tome ko je najbolji mladi sportista Evrope, a po prvi put od kako je ova nagrda ustanovljena, Srbija ima kandidata među finalistima. Svetska juniorska šampionka u bacanju koplja Adriana Vilagoš je jedna od 5 finalista u konkurenciji za ovo priznanje, pored Skaj Braun (skejtbording) iz Velike Britanije, Adrijane Ćerezo Iglesias (tekvondo) iz Španije, Viktorije Listunove (sportska gimnastika) iz Rusije i Davida Popovićija (plivanje) iz Rumunije.