Dve godine do Olimpijskih igara Pariz 2024!

Parallax Leaf - OKS

Dve godine do Olimpijskih igara Pariz 2024! Na današnji dan za dve godine održaće se Olimpijske igre Pariz 2024 koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine. Olimpijske igre biće održane na tačno 100 godina od kada je Pariz bio domaćin Olimpijskih igara 1924. godine.

 

Pariz 2024

 

Pariz će na ovaj način pored Londona biti jedini grad koji je treći put domaćin Olimpijskih igara. Nakon 1900, 1924. Pariz će imati priliku da se opet 2024. godine pokaže u punom sjaju pod plamenom olimpijske baklje. Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara Pariz 2024 prvi put imaće drugačiji koncept i mesto otvaranja, pa će umesto stadiona, otvaranje biti održano na Seni, reci koja prolazi kroz centar Pariza. Ceremonija otvaranja Pariza 2024 neće se održati na stadionu po prvi put. Umesto toga biće održano na Seni, reci koja prolazi kroz centar Pariza.

 

Očekivani broj sportista u Parizu 2024. je oko 10 500, dok će volontera biti oko 45 000. Tačni podaci o broju takmičara znaće se nakon završetka olimpijskih kvalifikacija

 

Na program Olimpijskih igara u Parizu biće uvršten i jedan novi sport, a to je brejk dens (breaking), a takmičenje će biti održano i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

 

Igre u Parizu 2024. neće se održati samo u glavnom gradu Francuske, već će se fudbalski turnir igrati u Bordou, Nantu, Lionu, Sent Etjenu, Nici i Marseju, jedrenje će biti u Marseju, dok će Lil imati i timske sportove. Interesantno je da će se surfovanje održati na teritoriji Tahitija, 15 000 km od Pariza.

 

Pariz 2024 uključiće olimpijski tim MOK-a za izbeglice. Prva izbeglički tim učestvovao je na Igrama u Riju 2016.

 

Olimpijske igre u Parizu biće prve Igre održane u skladu sa principima Olimpijske agende 2020 Međunarodnog olimpijskog komiteta koji, između ostalog, podrazumevaju i veću dostupnost takmičenja širem stanovništvu, pa će takmičenje u maratonu biti organizovano u isto vreme i za olimpijce, ali i za rekreativce.

 

Ove Igre biće specifične i po tome što će biti primenjen novi sistem kupovine ulaznica za olimpijska takmičenja, tako što više neće biti lokalnih agenata za pojedinačne teritorije, kako je to bio slučaj do sada, već će svi zainteresovani iz celog sveta moći da apliciraju za ulaznice putem jedinstvenog portala Organizacionog komiteta Pariz 2024.

 

Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet Olimpijskih igara Pariz 2024 na dve godine do početka Igara u glavnom gradu Francuske, objavili su drugu verziju rasporeda takmičenja na Olimpijskim igrama koja se nalazi u produžetku teksta.

 

https://oks.org.rs/wp-content/uploads/2022/07/Paris-2024-Olympic-Sport-Events-Schedule-1.pdf