Dve zlatne medalje za Srbiju na Svetskom kupu u streljaštvu u Limi!

Parallax Leaf - OKS

Dve zlatne medalje za Srbiju na Svetskom kupu u streljaštvu u Limi! Svetski kup u streljaštvu u Limi u Peruu trajao je od 11. do 19. aprila 2023. godine. Srbiju je na trećem ovogodišnjem Svetskom kupu vazdušnim i malokalibarskim oružjem predstavljalo sedmoro strelaca. Damir Mikec je osvojio najsjajnije odličje u nadmetanju vazdušnim pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji, a isti uspeh postigao je i u miks paru sa Zoranom Arunović.

 

Dve zlatne medalje za Srbiju na Svetskom kupu u streljaštvu u Limi!
foto: SSS

 

Na Svetskom kupu u Limi našu zemlju predstavljala je sedmočlana ekipa strelaca koju su činili Damir Mikec, Zorana Arunović (oboje vazdušni pištolj), Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Teodora Vukojević, Milutin Stefanović i Lazar Kovačević (svo petoro vazdušna i malokalibarska puška).

 

Četvrtak, 13. april 2023. godine

 

Evropski šampion i olimpijski viceprvak vazdušnim pištoljem Damir Mikec dodao je novo, najsjajnije odličje, u svoju riznicu medalja. Mikec je prvog dana Svetskog kupa u Peruu osvojio zlato vazdušnim pištoljem. To je Mikecova deveta zlatna, a ukupno 22. medalja u karijeri na Svetskim kupovima (računajući sve discipline). Pored toga ima tri zlata i jednu bronzu sa finala SK.

 

foto: SSS

 

U kvalifikacijama vazdušnim pištoljem za muškarce, kojima je otvoreno takmičenje u Limi, Mikec je zauzeo treće mesto. U finalu, Damir je imao sjajan nastup i sa čelne pozicije ušao je u meč za zlato sa Kinezom Bouenom Žangom. Naš reprezentativac je odlično počeo borbu za prvo mesto. Bio je precizniji od Kineza u prve četiri serije i poveo sa 8:0. Međutim, Žang je potom ušao u odličan ritam i izjednačio 10:10. Obojica strelaca su gađali na visokom niovu i malo grešili, u većini serija nijanse su odlučivale o tome kome će pripasti poen. Posle izjednačenja, Mikec je bio precizniji u tri serije za trijumf od 16:0 i nastavak zlatnog niza.

 

Pored Damira, prvog dana Svetskog kupa trebalo je da se takmiči i Zorana Arunović. Nažalost, naša olimpijka nije nastupila u disciplini vazdušni pištolj zbog bolesti.

 

Petak, 14. april 2023. godine

 

Drugi dan Svetskog kupa u Limi doneo je Srbiji drugu medalju na ovom takmičenju, ponovo zlatnu. Zorana Arunović i Damir Mikec su osvojili prvo mesto u takmičenju miks parova vazdušnim pištoljem. Miks Arunović/Mikec je ove godine, na svakom takmičenju, osvojio medalju. Na prvom Svetskom kupu u Kairu, stigli su do srebra, a nedavno u Talinu ponovo postali prvaci Evrope. Medalja u Limi je osma za trofejni tandem u Svetskim kupovima (tri zlata, tri srebra i dve bronze).

 

Naš tim je u kvalifikacijama bio prvi sa 579 krugova. Uz srpski miks u meč za najsjajnije odličje plasirao se tim Kine 1, u kome su bili Bouen Žang, osvajač pojedinačnog srebra na ovom takmičenju, i Rabksin Điang, koja je u pojedinačnom takmičenju dama osvojila zlato, a 2021. u Tokiju olimpijsko zlato u miksu. Meč za zlato između srpskog i kineskog tima bio je vrlo neizvesan, uglavnom je bilo izjednačeno, a u napetoj završnici tandem Mikec/Arunović je bio sigurniji i trijumfovao je rezultatom 17:13.

 

U takmičenju miks parova puškom, tim Srbija 1 (Teodora Vukojević/Lazar Kovačević) je zauzeo 15, dok su se na 18. poziciju plasirali Andrea Arsović i Milutin Stefanović.

 

Subota, 15. april 2023. godine

 

Najuspešniji srpski strelac trećeg dana ovog takmičenja bio je Lazar Kovačević.

 

Kovačević je u kvalifikacijama vazdušnom puškom zauzeo 11. mesto. Ispred Lazara plasirala su se dvojica strelaca van konkurencije, što znači da je Kovačević bio deveti među takmičarima koji su konkurisali za finale.

 

Naš drugi predstavnik u muškoj konkurenciji, Milutin Stefanović, zauzeo je 40. mesto.

 

Andrea Arsović je u takmičenju vazdušnom puškom osvojila 14. mesto, a od finala je bila 1,3 krug daleko. Teodora Vukojević se plasirala na 33. poziciju, a Sanja Vukašinović je zauzela 47. mesto.

 

Nedelja, 16. april 2023. godine

 

Srpske reprezentativke su takmičenje u trostavu na Svetskom kupu u Limi završile između 34. i 37. mesta.

 

U eliminacijama je od naših takmičarki najuspešnija bila Teodora Vukojević koja je sa 581 krugova zauzela 10. mesto u prvoj grupi, a bio je to ukupno 15. rezultat prve faze takmičenja.

 

Sanja Vukašinović i Andrea Arsović su u drugu fazu prošle kao 22. i 27. iz druge grupe.

 

Međutim, u drugoj fazi, kao i skoro sve učesnice, i naše takmičarke nisu zadržale nivo iz prve faze. Andrea Arsović je sa 570 krugova bila 34, Sanja Vukašinović se sa istim rezultatom plasirala na 35. mesto, a Teodora Vukojević sa 569 krugova je zauzela 37. poziciju.

 

Ponedeljak, 17. april 2023. godine

 

Srpski reprezentativac puškom Lazar Kovačević je po drugi put na Svetskom kupu u Peruu ostao na korak od finala. Kovačević je poslednjeg dana takmičenja zauzeo 10. mesto u vrlo izjednačenim kvalifikacijama malokalibarskom puškom iz trostava. Ponovo su ga nijanse delile od plasmana među osam najboljih, kao i kada se takmičio pojedinačno vazdušnom puškom na ovom takmičenju.

 

Visok plasman u trostavu ostvario je i naš Milutin Stefanović. Ni on nije bio daleko od finala, osvojio je 13. mesto.

 

U prvoj fazi kvalifikacija (eliminacije), obojica naših reprezentativaca su bili u istoj grupi, Kovačević je pogodio 584, a Stefanović 583 kruga. Eliminacije su, ipak, bile zagrevanje za drugu fazu kvalifikacija u koju su prošla 45 strelaca iz prve faze.

 

Obojica srpskih strelaca su do same završnice bili u konkurenciji za finale. Na kraju, Kovačević je takmičenje završio skupivši 587, a Stefanović 586 krugova. Mali detalji su odlučivali u borbi za finale. Čak šestorica strelaca plasiranih od petog do desetog mesta su pogodili po 587 krugova, pa je odlučivao dodatni kriterijum – broj unutrašnjih centara. Kovačević je po tom kriterijumu bio najslabiji, sa 26 centara. Kao osmi u finale je prošao Norvežanin Halvorsen, koji je pogodio četiri centra više.