Preko 45 000 učesnika ovogodišnje Evropske nedelje sporta u Srbiji!

Parallax Leaf - OKS

Preko 45 000 učesnika ovogodišnje Evropske nedelje sporta u Srbiji! Evropska nedelja sporta (EWOS) je događaj pokrenut od strane Evropske komisije koji se tradicionalno održava širom Evrope poslednje nedelje septembra. Cilj ovog projekta je podsticanje građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i na edukaciju građana o zdravom načinu života. Evropska nedelja sporta je ove godine realizovana po osmi put na evropskom nivou, a po peti put u Srbiji.

 

Evropska nedelja sporta u Srbiji

 

Evropska nedelja sporta (EWOS) je događaj pokrenut od strane Evropske komisije koji se tradicionalno održava širom Evrope poslednje nedelje septembra. Cilj ovog projekta je podsticanje građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i na edukaciju građana o zdravom načinu života. Tokom Evropske nedelje sporta organizuju se mnogobrojni događaji na nacionalnom i lokalnom nivou u okviru 4 teme: edukacija, radno mesto, aktivnosti na otvorenom, sportski klubovi i fitnes centri. Budući da je Evropska komisija proglasila 2022. godinu godinom mladih, ove godine tokom Evropske nedelje sporta akcenat je bio na edukaciji mladih o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću.

 

 

Olimpijski komitet Srbije je zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta od strane Evropske komisije nominovan za koordinatora „Evropske nedelje sporta”.Srbija je 2018. godine po prvi put bila uključena u ovu manifestaciju pod sloganom „BeActive”, koja se obeležava svake godine i do sada broji više od 80 miliona učesnika iz 40 država i teritorija. U Srbiji je tokom 2022. godine održano 166 sportskih događaja u 25 gradova i opština. U raznim sportskim aktivnostima, javnim treninzima, edukativnim radionicama i turnirima učestvovalo je preko 45 000 učesnika.

 

 

Glavni događaj ove godine na nacionalnom nivou bio je Urban sport fest održan u Silosima Beograd. Pored toga, organizovani su i Sportski izazov i BeActive noć, koja je održana u beogradskom Tašmajdanskom parku. U sklopu BeActive noći održane su uživo demonstracije fitnes vežbi, shuffle dance, Street workout challenge i noćna trka pod nazivom „Prevaziđi prepreke“.

 

Evropska nedelja sporta u Srbiji

 

Iste noći počeo je TreninGO izazov „Trčim za školu“. Tokom jednog meseca, 5 000 učesnika je pretrčalo preko 100 000 km, koji su registrovani putem aplikacije i koji su donirali pretrčane kilometre za 10 škola. Prve 3 škole koje su sakupile najviše kilometara dobile su vaučere za kupovinu sportske opreme i rekvizita za časove fizičkog vaspitanja.

 

Kroz pet godina realizacije ove aktivnosti, Olimpijski komitet Srbije je u saradnji sa velikim brojem eksternih partnera, a u koordinaciji sa Ministarstvom omladine i sporta, uspeo da animira i aktivira više desetina hiljada dece i građana u Srbiji, približavajući sport svima i čineći ga dostupnim svakome. Prethodnih godina su u okviru Evropske nedelje sporta organizovani brojni događaji u gradovima širom Srbije, kao što su Sportski izazov, Olimpijski čas, Školski sportski dan, Sportski dan, BeActive noć, BeActive noćna trka, Street Workout Challenge, Urban sport fest, Treningo izazov „Trčim za školu“ i izložba „Put pravih vrednosti“.