Rekordni broj istrčanih kilometara u okviru TreninGo izazova „Trčim za školu“!

Parallax Leaf - OKS

 

 

Završen je četvrti po redu TreninGo izazov „Trčim za školu“ koji je izazvao veliku pažnju i aktivnost građana svih uzrasta, a posebno školaraca. Izazov je osmišljen kao projekat sportsko-humanitarnog karaktera gde je svaki korisnik TreninGO mobilne aplikacije bio u mogućnosti da trčeći donira svoje kilometre nekoj od škola iz Srbije kojima je neophodna pomoć za unapređenje nastave fizičkog vaspitanja.

 

 

Završen 4. TreninGo izazov

 

 

U ovogodišnjem Izazovu pobedila je Gimnazija Smederevo iz Smedereva sa ukupno pretrčanih 28.244 kilometara, dok je drugo mesto osvojila OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke sa pretrčanih 22.374 kilometara. Treće mesto zauzela je TŠ „Rade Metalac“ iz Leskovca sa ukupno pretrčanih 22.115 kilometara. Evropska unija obezbedila je za sve tri škole vredne nagrade – sportsku opremu i rekvizite u vrednosti od 300.000 dinara za prvo mesto, 200.000 dinara za drugo i 100.000 dinara za treće mesto.

 

 

Završen 4. TreninGo izazov

 

 

Koordinatorka Podunavskog okruga Saveza za školski sport Srbije i profesorka fizičkog vaspitanja iz pobedničke Gimnazije Smederevo, Sandra Papić, se zahvalila svima koji su pomogli da njihova škola osvoji prvu nagradu, i tom prilikom je izjavila: „Značaj ovog projekta za nas nije takmičenje niti osvajanje nagrade. Osim promocije zdravog života važan je i momenat zajedničkog rada na cilju koji je plemenit i društveno angažovan. Gimnazija se istakla kao tačka spajanja i pokretanja sadašnjih i bivših đaka, njihovih roditelja i kolega. Profesori fizičkog vaspitanja su svoju nastavu organizovali u cilju što učinkovitijeg učešća u projektu, u kome nisu ostali usamljeni, jer su tokom trajanja čitavog procesa imali podršku svojih kolega. Samo takav, zajednički pristup, omogućio je da Gimnazija Smederevo stekne, ali i zadrži značajnu prednost u odnosu na druge škole učesnice. Na kraju, malo nam je falilo da obiđemo 45. severnu Zemljinu paralelu…svega stotinak kilometara. Sledeći put obilazimo ekvator!“

 

 

TreninGo izazov „Trčim za školu“ započet je 24. septembra 2022. godine i trajao je do 31. oktobra 2022. godine.  U izazovu je učestvovalo 4726 korisnika aplikacije „TreninGo“ koji su trčali širom Srbije, ali i van granica naše zemlje, kako bi donirali svoje pretrčane kilometre.

 

 

 

 

Sa ukupno sakupljenih 100.661 kilometara oboren je rekord u odnosu na prethodna tri izazova. S obzirom da je broj kilometara samo u odnosu na prošlu godinu uvećan za 10 puta, nema sumnje da je ostvaren cilj projekta i u potpunosti opravdan slogan Evropske nedelje sporta – „BeActive“.

 

 

Menadžer za promociju olimpijskih vrednosti Olimpijskog komiteta Srbije, Nataša Janković, zadovoljna je ovogodišnjim Izazovom: „Veoma smo zadovoljni interesovanjem za projekat, kao i ovogodišnjim učesnicima. Sve škole su se zaista potrudila da uključe što veći broj nastavnika, đaka i roditelja da budu aktivni i sakupe što više kilometara. Pojedine škole su uključile i svoje lokalne samouprave, sportske klubove, kao i druge škole u svom okruženju. Uzbudljiva trka vodila se do samog kraja Izazova, naročito za drugo i treće mesto. Svojim angažovanjem svi učesnici su na najbolji mogući način promovisali olimpijske vrednosti – poštovanje, izuzetnost i prijateljstvo, ali  i pokazali da je zajedništvo veoma važno. Pored toga što su bili fizički aktivni i samim tim uradili nešto korisno za svoje zdravlje, oni su se okupili oko zajedničkog cilja, da pomognu svojoj školi da osvoji sportske rekvizite, što ih je sigurno još više zbližilo. Ovom prilikom čestitam pobednicima, kao i svim ostalim školama na angažovanju i trudu i nadam se da će većina učesnika nastaviti da koristi „TreninGO“ aplikaciju i isprobati i ostale opcije vežbanja koje aplikacija nudi“.

 

 

TreninGO Izazov „Trčim za školu“ je realizovan u okviru Evropske nedelje sporta od strane Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Saveza za školski sport Srbije i EU Delegacije u Srbiji.