9 naših strelaca na EP malokalibarskim oružjem, prvom kvalifikacionom takmičenju za OI Pariz 2024!

Parallax Leaf - OKS

Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem održava se u poljskom gradu Vroclavu, u periodu od 5. do 18. septembra 2022. godine. Kao i obično, Prvenstvo otvaraju juniorska takmičenja, a nakon toga slede nastupi seniora. Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Vroclavu za srpske strelce predstavlja prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre Pariz 2024. Na ovom takmičenju, u organizaciji Svetske streljačke federacije, seniorski tim Srbije čini devetoro naših najboljih strelaca.

 

Damir Mikec, Mediteranske igre Oran 2022

Prvo kvalifikaciono takmičenje za OI Pariz 2024 za naše strelce

 

Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Vroclavu je prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre Pariz 2024 na kome će učestvovati naša reprezentacija. Srpski strelci će na ovom takmičenju ciljati na 4 kvote, po dve kvote u disciplini MK puška trostav (muškarci i žene). Svetska streljačka federacija i Međunarodni olimpijski komitet odredili su sistem kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu. Na OI u Parizu učestvovaće 340 strelaca (170 u ženskoj i 170 u muškoj konkurenciji). Kvalifikacioni ciklus počeo je 12. avgusta 2022, a završava se 9. juna 2024. „Vize“ za Olimpijske igre će se deliti na svetskim prvenstvima, kontinentalnim takmičenjima i na završnom kvalifikacionom turniru koji će biti održan u maju ili junu 2024. Svetski kupovi ovaj put neće biti u sklopu olimpijskog kvalifikacionog ciklusa. Kvote će se deliti samo u pojedinačnim disciplinama, a u nadmetanjima miks parova učestvovaće strelci koji će se kvalifikovati kroz pojedinačna takmičenja. Jedan strelac može da osvoji samo jednu kvotu, ali one su, kao što je to bilo i do sada, u vlasništvu nacionalnih streljačkih saveza i nacionalnih olimpijskih komiteta.

 

Reprezentativci Srbije takmiče se u sedam od ukupno 12 pojedinačnih disciplina olimpijskog programa – vazdušna puška (muškarci i žene), vazdušni pištolj (muškarci i žene), MK puška trostav (muškarci i žene) i MK sport pištolj (žene). U svakoj disciplini vazdušnim oružjem na raspolaganju će biti po 29, a malokalibarskim po 28 kvota. Nakon Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem, naredno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre Pariz 2024 na kojem će učestvovati naši strelci je Svetsko prvenstvo vazdušnim i malokalibarskim oružjem, koje će biti održano u oktobru u Kairu.

 

Nastup reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Vroclavu

 

Na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem, takmičenja seniora startuju u sredu, 14. septembra, i trajaće do subote, 17. septembra. Na ovom takmičenju seniorska reprezentacija Srbije sastavljena je od 9 izvrsnih strelaca. Oni će se takmičiti u dve discipline, gađanju MK puškom iz trostava i gađanju MK pištoljem slobodnog izbora.

 

Puška – trostav, muškarci: Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević

Puška – trostav, žene: Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Teodora Vukojević

Pištolj slobodnog izbora, muškarci: Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov

 

U svim disciplinama puškom naši strelci će se takmičiti i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji. Parovi za miks takmičenja biće određeni naknadno. Trojica strelaca pištoljem će se nadmetati u pojedinačnoj konkurenciji.

 

Nastupi naših strelaca su na programu od srede, 14. septembra, do petka, 16. septembra. Finale u gađanju MK puškom iz trostava u muškoj konkurenciji na programu je 14. septembra, od 19.00 časova. U četvrtak, 15. septembra, od 17.00 časova, održaće se finale za žene u gađanju MK puškom iz trostava, dok će u petak, 16. septembra, biti održano finale u gađanju pištoljem slobodnog izbora, kao i finala u miks takmičenjima puškom.

 

U nastavku teksta nalazi se intervju sa strelcem Milenkom Sebićem, osvajačem bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, koji se trenutno nalazi u Poljskoj, gradu Vroclavu, gde se održava Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem.

 

Milenko, ti si iskusan strelac sa mnogo velikih takmičenja iza sebe. Ovo je verovatno najvažnije takmičenje u ovoj godini. Kako su izgledale pripreme za nastup na ovom takmičenju i koliko su trajale pripreme?

 

Pripreme za ovo prvenstvo su bile izuzetno naporne, pogotovo u poslednjih par meseci. U saradnji sa svojim trenerom i njenim planom, uspeo sam da sprovedem pripreme od početka do kraja po planu i nadam se da će sve proći kako treba.

 

Ovo je prvo kvalifikaciono takmičenje za Pariz 2024. Da li ti lično osećaš pritisak pred ovo takmičenje, obzirom da ovaj olimpijski ciklus započinješ kao osvajač bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju?

 

Pritiska uvek ima i ja ću dati sve od sebe da se izborim sa tim pritiskom i da nastupim najbolje što mogu.

 

Kakav je tvoj lični osećaj, kako se osećaš pred početak takmičenja i kakva su ti očekivanja?

 

Očekivanja nikada nemam pred velika takmičenja, zato što očekivanja znaju da vas poremete i kada ste sto posto spremni. Tako da, trudim se da uživam u svom radu i da sve što sam radio na treninzima prenesem na ovo takmičenje.

 

Kakva je konkurencija u Poljskoj? Koga smatraš za najveće konkurente?

 

Poljska je izuzetno velika i u našem sportu sve reprezentacije imaju svoje favorite za finale.

 

Kakva je atmosfera u našem Timu? Da li su i naši ostali strelci spremni da ostvare kvalitetne rezultate?

 

Atmosfera u timu je radna, znam da su moje kolege vredno radile za ovo takmičenje i nadam se da će dati sve od sebe da ostvare najbolji rezultat.