U susret EYOF Friuli Venecija Đulija 2023: Pre tačno 30 godina Italija bila domaćin prvog zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih

Parallax Leaf - OKS

Pre tačno 30 godina, Italija je bila domaćin prvog zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), tada poznatog kao Evropski olimpijski dani mladih (EYOD). Prvo zimsko izdanje EYOF- a održano je u Aosti u periodu između 7. i 10. februara 1993. godine. Tri decenije kasnije, Italija će ponovo imati priliku da u regiji Friuli Venecija Đulija, u periodu od 21. do 28. januara, ugosti mlade sportiste iz cele Evrope.

 

EYOF 2023

 

 

Evropski olimpijski festival mladih (EYOF)

 

Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) je dvogodišnji multisportski događaj za mlade sportiste (14 do 18 godina) iz 50 zemalja članica asocijacije Evropskih olimpijskih komiteta. EYOF vode Evropski olimpijski komiteti, pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ovaj događaj predstavlja prvo multisportsko takmičenje namenjeno posebno mladim sportistima iz Evrope. Prethodi Olimpijskim igrama mladih koje su prvi put održane 2010. godine, kao i Evropskim igrama održanim po prvi put 2015. godine.

 

Godine 1990. budući predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog, koji je u to vreme bio predsednik Evropskih olimpijskih komiteta, pokrenuo je inicijativu da se zimski i letnji Evropski olimpijski dani mladih organizuju svake dve godine. Tada je to bio zvanični naziv takmičenja za mlade sportiste. Godine 1991. Brisel je bio domaćin prvog letnjeg izdanja Evropskih olimpijskih dana mladih, a dve godine kasnije, 1993. godine, italijanski grad Aosta je organizovao prve zimske Evropske olimpijske dane mladih. Od 1991. do 1999. godine EYOF je bio poznat kao Evropski olimpijski dani mladih (EYOD).

 

Evropski olimpijski festival mladih se odvija pod olimpijskom zastavom i bogat je olimpijskom tradicijom: od zapaljenog plamena, ceremonije otvaranja i zatvaranja, do zakletve sportista i zvaničnika. EYOF simbolično ujedinjuje mlade Evrope u jednom sportskom selu. Ovaj događaj omogućava vrhunskim mladim sportistima da steknu prvi utisak o tome kako izgleda olimpijski događaj, istovremeno podstičući mlade da se što više bave sportom i vode zdrav način života.

Italija kao dvostruki domaćin zimskog EYOF- a

 

Prvi zimski Evropski olimpijski festival mladih, prvobitno nazvan Evropski olimpijski dani mladih, održan je u Aosti u Italiji od 7. do 10. februara 1993. godine.  Ovo takmičenje okupilo je 708 mladih sportista Evrope iz 33 nacionalna olimpijska komiteta. Nadmetanja na ovom takmičenju održana su u 5 sportova: alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umetničko klizanje i brzo klizanje na kratkim stazama. Jugoslavija nije učestvovala na ovom takmičenju.

 

XVI Zimski Evropski olimpijski festival mladih Friuli Venecija Đulija biće održan u periodu od 21. do 28. januara 2023. godine. Na 16. izdanju zimskog EYOF-a učestvovaće 1.300 sportista iz 47 nacionalnih olimpijskih komiteta. Mladi sportisti uzrasta od 14 do 18 godina takmičiće se u ukupno 12 sportova. Ovaj događaj će biti održan ne samo u Italiji, već će određena takmičenja biti održana u susednim zemljama – Sloveniji i Austriji. Na Planici u Sloveniji biće održani ski skokovi, dok će u Austriji u Spitalu biti održana takmičenja u hokeju na ledu.