Upaljen Plamen mira za EYOF Friuli Venecija Đulija 2023

Parallax Leaf - OKS

Uzbuđenje oko 16. Zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) Friuli Venecija Đulija 2023 dostiglo je novi nivo, pošto je u Rimu upaljen Plamen mira u Ara Pacis Augustae, drevnom oltaru koji je izgrađen u čast vrednosti mira i bratstva širom Rimskog carstva.

 

 

 

Na nešto manje od 80 dana do početka zimskog izdanja EYOF-a u Italiji, predstavnici Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), italijanske vlade, Italijanskog nacionalnog olimpijskog komiteta (CONI), Organizacionog komiteta EYOF-a Friuli Venecija Đulija 2023 i Opštine Rim okupili su se ovom posebnom prilikom da kroz sport proslave mir i slogu.

 

EYOF Friuli Venecija Đulija 2023

 

Predsednik EOK-a Spiros Kapralos obratio se delegatima, rekavši: „Čast mi je još jednom biti domaćin ove simbolične ceremonije u Ara Pacisu ovde u Rimu. Ovaj događaj je uvek poseban, ali danas ovo istorijsko mesto ima još veći značaj jer se sledeće godine EYOF održava u Italiji, 30 godina od prvog zimskog EYOF-a u dolini Aoste.

 

Dalje je rekao: „Nakon uspeha Vuokatija 2022, siguran sam da ćemo još jednom videti prikaz ogromnog talenta i takmičenja u regionu Friuli Venecija Đulija.

 

Ceremoniji su prisustvovali i potpredsednica EOK-a Daina Gudzinevičiute i generalni sekretar Rafaele Panjoci.

 

Panjoci, koji je generalni sekretar CONI-ja već 10 godina, rekao je: „Italija je dugi niz godina bila izvor ponosa u evropskim zimskim sportovima. Naši domaćini sledeće godine biće veliki izazov za sportiste iz 47 nacionalnih olimpijskih komiteta koji će učestvovati na događaju”.

 

Predsednik CONI Đovani Malago rekao je: „Ceremonija paljenja Plamena mira značajan je trenutak na putu ka EYOF-u Friuli Venecija Đulija 2023. Veličanstveno je osećati iščekivanje ovog događaja koji se gradi širom kontinenta i naglašava važnost ovog takmičenja za naše mlade sportiste. Čast je imati priliku da budem domaćin zimskog izdanja ovog takmičenja nakon uspešnog održavanja letnjeg izdanja 2005. Nakon ceremonije, Plamen će putovati kroz nekoliko regiona širom Italije kako bi širio značenje olimpizma i olimpijskih vrednosti izvrsnosti, poštovanja i prijateljstva.”

 

EYOF Friuli Venecija Đulija 2023

 

Predsednik Kapralos je predvodio formalni postupak, uručivši skulpturu Zlatne masline Dea Paka, simbola mira i prijateljstva, predsedniku regije Friuli Venecija Đulija Masimilijanu Fedriđi i predsedniku Organizacionog odbora Mauriciju Dunhoferu. Nakon toga, osvajačica zlatne medalje na Svetskom juniorskom prvenstvu u biatlonu, Sara Skatolo, zapalila je baklju i predala je predsedniku Kapralosu, koji je potom predao gospodinu Fedriđi i gospodinu Dunhoferu kako bi obeležio početak uzbudljivog putovanja na EYOF Friuli Venecija Đulija 2023.

 

EYOF Friuli Venecija Đulija 2023

 

„Put do EYOF-a 2023“ počinje posetom baklje Republici San Marino, na prvoj od deset stanica na putu do regiona Friuli Venecija Đulija. Baklja će zatim putovati kamionom Io Sono Friuli Venezia Giulia u pratnji maskote EYOF Friuli Venecija Đulija 2023 “Kugi”, mrmota i sportista iz regiona: Sare Skatolo, Frančeska Cecona, skijaški skokovi i Marski Martinija, senzacije, prvaka u planinarenju.

 

Predsednik Fedriga je izjavio: „Plamen je simbol mira, prijateljstva i nade koji oličava sposobnost okupljanja ljudi iz različitih nacija, kultura, jezika i tradicija. On predstavlja duboko značenje jedinstva u različitosti.

 

„Ali paljenje plamena je takođe ritual, obdaren funkcijom koja je u drugim vremenima bila data glasnicima mira. Danas je ovaj poziv na harmoniju pretočen u putovanje koje će baklja proći od Rima kroz Italiju i njegove simbolične gradove sve dok ne stigne na Piazza Unita d’Italia 21. januara na ceremoniju otvaranja Festivala.

 

Na 16. izdanju zimskog EYOF-a učestvovaće 2.300 učesnika, uključujući 1.300 sportista iz 47 nacionalnih olimpijskih komiteta uzrasta od 14 do 18 godina, koji će se takmičiti u 14 disciplina. Približno 1.300 volontera biće prisutno kako bi se obezbedilo da takmičenje protekne nesmetano, dok će se sportisti okupiti u region Friuli Venecija Đulija kako bi se takmičili u događaju koji će sigurno biti za pamćenje od 21. do 28. januara 2023. godine.