Mrmot „Kugi“ izabran za zvaničnu maskotu EYOF Friuli Venecija Đulija 2023

Parallax Leaf - OKS

Mrmot po imenu „Kugi” izabran je za zvaničnu maskotu XVI Zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) Friuli Venecija Đulija 2023. „Kugi“ je predstavljen u magičnom ambijentu Piazza Unita d’Italia u Trstu, u prisustvu predsednika regiona Friuli Venecija Đulija, Massimiliana Fedrige.

 

EYOF Friuli Venecija Đulija 2023

 

Dizajniran od strane Paola Venutija i proizveden od strane TRUDI Spa, kompanije sa sedištem u Tarčentu, poznate širom sveta po kvalitetu i stilu svojih mekih igračaka, mrmot odražava mnoge vrednosti EYOF-a i regiona Friuli Venecija Đulija koji će biti domaćin Zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih od 21. do 28. januara 2023. godine.

 

Predsednik Organizacionog odbora Mauricio Dinhofer objasnio je razloge za izbor mrmota, rekavši: „Mali glodar je jedan od simbola planina. Vrlo je društven, voli da živi u grupama, u kolonijama organizovanim poput porodice. Biljožder je, hrani se travama i zeljastim biljkama, izdancima i korenjem, cvećem, plodovima i lukovicama, iz kojih dobija potrebnu vodu. To je otporna vrsta, savršeno prilagođena alpskom luku Furlanije-Julijske krajine, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ekološki je prihvatljiv, kao i događaj koji organizujemo, i održiv na mnogo načina.”

 

Maskota će biti prisutna na svim događajima vezanim za 16. zimsko izdanje EYOF-a, uključujući i štafetu baklje poznatu kao „Put do EYOF-a 2023“.

 

„Friuli Venecija Đulija je ansambl različitih kultura i teritorija“, izjavio je predsednik Fedriga na konferenciji za novinare, „Planinar Julius Kugi, koji je inspirisao ime naše maskote, savršena je sinteza našeg regiona, koji se nalazi u srcu Centralne Evrope. Otac iz Koruške, majka iz Trsta, rođen u Gorici, Julius je studirao u Trstu i bio veliki ljubitelj i poznavalac Julijskih Alpa na koje se često penjao i uz pomoć lokalnih vodiča otvorio više od pedeset novih pravaca. Kao planinara, ali i kao muzičara i botaničara, izabrali smo ga za referentnu ličnost zbog njegovih učenja o etici i civilizaciji”.

 

Predsednik Fedriga je izrazio zahvalnost onima koji su verovali u ovu priliku da ujedine Evropu i dovedu kontinentalno multisportsko takmičenje za mlade sportiste u region.

 

Predsednik Organizacionog odbora Mauricio Duenhofer izjavio je da će se ceremonija otvaranja EYOF-a Friuli Venecija Đulija 2023 održati na predivnom Piazza Unita d’Italia, koji će dočekati dolazak baklje 21. januara 2023. godine. Zvanično paljenje Plamena mira održaće se 4. novembra u Ara Pacis u Rimu, obeležavajući početak štafete baklje koja će proći kroz simbolične italijanske regione i gradove, prenoseći duh Igara zajedno sa porukama prijateljstva i jedinstva.