U Šidu održan 7. po redu „Hi5 Happy Caravan“!

Parallax Leaf - OKS

U Šidu održan 7. po redu „Hi5 Happy Caravan“! Đaci iz OŠ „Branko Radičević“ u Šidu i deca migranti i tražioci azila smešteni u prihvatnom centru u Šidu učestvovali su u sedmom događaju koji zajednički organizuju Olimpijski komitet Srbije i Grupa 484, a u okviru projekta „Hi5 Happy Caravan“ koji ima za cilj integraciju dece migranata u lokalno društvo.

 

„Hi5 Happy Caravan“

 

Učesnici su se na ovom događaju oprobali u nekoliko zanimljivih aktivacija, poput Grudvanja papirima, Igre lanac, X i O sa čunjevima i markerima, dobacivanja lopte uz neku lepu reč i Ogledalo igre.

 

„Od početka projekta, pa do danas, više od 350 dece je uzelo učešće iz različitih škola i Centara za migrante. I danas smo uspeli u nameri da deca prevaziđu različitosti i da uživaju u zajedničkoj igri i druženju. Takođe, nadam se da će im i sportska oprema koja im ostaje na poklon, služiti kao motiv da se i u budućnosti bave fizičkom aktivnošću.“ rekla je Mirjana Ivković, koordinator projekta.

 

Osnovnoj školi „Branko Radičević“ iz Šida poklonjene su lopte i sportski rekviziti koji će omogućiti da deca nastave da se bave fizičkom aktivnošću.

 

Pre ovog događaja u Šidu „Hi5Happy Caravan“ imao je šest stanica. Prošle godine, događaj je održan u Beogradu, a tokom 2019. godine u Bogovađi, Banji Koviljači, Vranju, Sjenici i Zemunu.

 

Događajima je prethodio seminar „Inkluzija migranata u društvo kroz sport i igru“, koji je održan u septembru 2018. u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi.

 

Olimpijski komitet Srbije realizovao je projekat „Hi5 Happy Caravan“ kroz program Međunarodnog olimpijskog komiteta „Mladi Lideri“ uz podršku kompanije Panasonic, a u saradnji sa Grupom 484, Kriket federacijom Srbije i organizacijom ENGSO kroz projekat ASPIRE.

 

Grupa 484 godinama unazad sprovodi projekte koji imaju za cilj inkluziju migranata u društvo poput projekta „Improving psychosocial wellbeing and integration of migrants, asylum seekers and refugees“ koji je finansiran od strane GIZ-a.