Održana III Redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije u Sremskim Karlovcima

Parallax Leaf - OKS

Treća Redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održana je danas u prostoru Svečane sale u zdanju Karlovačke gimnazije, najstarije gimnazije u našoj zemlji. Ovom prilikom, sprovedeni su izbori za upražnjeno mesto člana Izvršnog odbora OKS nastalo imenovanjem gospodina Zorana Gajića za ministra sporta u Vladi Republike Srbije. Za novog člana IO OKS izabran je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, gospodin Đula Mešter. Usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2022. godinu, kao i finansijski plan i plan rada za 2023. godinu.

 

 

Sednici Skupštine OKS prisustvovao je veliki broj gostiju. Gosti OKS bili su ministar sporta Zoran Gajić, ministar prosvete Branko Ružić, član Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta i član MOK Nenad Lalović, ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov, kao i predstavnici nacionalnih i pokrajinskih institucija. Sednici su prisustvovali i proslavljeni osvajači medalja i olimpijci iz Novog Sada. Predsednik OKS Božidar Maljković u ime Olimpijskog komiteta Srbije u uvodnom delu sednice uručio je poklon zameniku predsednika opštine Sremski Karlovci, gospodinu Svetomiru Mihaljevu.

 

 

Predsednik OKS Božidar Maljković iskoristio je priliku da u svom uvodnom obraćanju pozdravi sve članove Skupštine i da se zahvali predsedniku opštine Sremski Karlovci, gospodinu Aleksandru Saši Stojkečiću i njegovim saradnicima, kao i direktoru Karlovačke gimnazije, gospodinu Branku Stojkovu, na gostoprimstvu, podršci i saradnji, u pripremi i organizaciji godišnje Skupštine OKS.

 

Naš dolazak i održavanje godišnje sednice Skupštine baš na ovom mestu, ima posebnu simboliku i značaj imajući u vidu da je ovo godina u kojoj će «Olimpijsko obrazovanje», kao izborni predmet, zaživeti u obrazovnom sistemu u Srbiji. Smatram da nismo mogli naći prikladnije mesto od Karlovačke Gimnazije, najstarije Gimnazije u našoj zemlji, sa tradicijom dugom 232 godine“, rekao je u svojoj uvodnoj reči predsednik Maljković.

 

 

Današnje prisustvo resornih ministara za sport i za prosvetu na godišnjoj sednici Skupštine OKS pokazuje koheziju zajedničkog delovanja ove tri institucije u pravcu ostvarivanja jednog od najviših ciljeva svake zajednice, brigu za zdravo i humano drušvo što objedinjuje «olimpijsko obrazovanje» koje će od septembra biti dostupno osnovcima u našoj zemlji.

 

 

Želeo bih da istaknem da je Ministarstvu prosvete veoma važna saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije, naročito kada govorimo o olimpijskom obrazovanju, procesu sistematskog i planskog usvajanja znanja u oblasti olimpizma i olimpijskog pokreta.  Zato i jesmo ponosni na Memorandum koji smo potpisali juna prošle godine i kojim smo predvideli realizaciju projekta Olimpijsko obrazovanje. Siguran sam da ćemo realizacijom ovog programa doprineti promociji sporta kao efikasnog alata za edukaciju“ – naglasio je ministar Ružić.

 

 sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije

 

Svojim prisustvom ovde želim još jednom da potvrdim zajedništvo koje Ministarstvo sporta ima sa Olimpijskim komitetom i da smo zajedno jedno telo koje brine o sportu u Srbiji. Našim zajedničkim delovanjem treba da pokažemo da je u sportu često jedan plus jedan više od dva, sve u cilju osvajanja što većeg broja medalja na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima“ – istakao je ministar Gajić.

 

Članovi Skupštine usvojili su izveštaj o radu za 2022. godinu. Prilikom predstavljanja delegatima izveštaja o radu za 2022. godinu, predsednik Božidar Maljković je rekao: Ovaj olimpijski ciklus je po mnogo toga veoma specifičan, pa smo se prošle godine nalazili u postolimpijskoj, a ove se već nalazimo u predolimpijskoj godini. To znači da smo u 2022. godini, kao nikada do sada, u isto vreme i završavali sve aktivnosti koje su se odnosile na Igre u Tokiju i započeli pripremu uspešnog nastupa naše delegacije na Igrama u Parizu“.

 

 sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije

 

Maljković je posebno podvukao izuzetne rezultate naših sportista ostvarene na Mediteranskim igrama u Oranu gde je osvojena 31 medalja, kao i na letnjem Evropskom olimpijskom festivalu mladih održanom u Banskoj Bistrici odakle se Tim Srbija vratio sa 6 sjajnih medalja.

 

Najvažniji sportski program Olimpijskog komiteta Srbije je svakako Olimpijski program “Pariz 2024” kroz koji su finansirani naši najbolji sportisti u seniorskoj konkurenciji, oni od kojih se može očekivati da sa uspehom nastupaju na predstojećim Olimpijskim igrama. U prethodnoj godini u okviru ovog programa finansirani su programi 66 sportista iz 11 individualnih sportova, odnosno 4 ekipe iz 3 timska sporta“, istakao je Maljković koji se osvrnuo i na sjajnu saradnju sa komercijalnim sponzorima i partnerima u prethodnom periodu.

 

Predsednik Maljković posebno je naglasio uspešnu saradnju Olimpijskog komiteta Srbije sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom sporta i najvišim državnim institucijama u 2022. godini.

 

 sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije

 

U kontekstu predolimpijske 2023. godine predsednik Maljković je rekao: “U ovoj godini očekuje nas nastup na velikom broju takmičenja. Evropske igre, kao i dva izdanja Evropskog olimpijskog festivala mladih, uz II Svetske igre sportova na plaži biće u fokusu našeg delovanja ove godine, a sve sa ciljem stvaranja vrhunskih uslova za pripreme I nastup naših sportista na ovim takmičenjima. Pored toga, Olimpijski komitet Srbije će u 2023. godini nastaviti da sprovodi uspešno razvijene programe olimpijskog obrazovanja, ali će paralelno sa tim uvoditi I nove koncepte I projekte u okviru ove oblasti delovanja”.

 

Prestankom mandata gospodina Zorana Gajića odlukom IO OKS od 22.12.2022. usled njegovog imenovanja za ministra sporta u Vladi Republike Srbije, u Izvršnom odboru OKS ostalo je jedno upražnjeno mesto. Na današnjoj sednici sprovedeni su izbori, a za novog člana Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije izabran je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Đula Mešter.

 

 

Uoči sednice Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije, upriličen je sastanak najviše delegacije Olimpijskog komiteta Srbije sa predsednikom opštine Sremski Karlovci, gospodinom Aleksandrom Sašom Stojkečićem i njegovim saradnicima. Delegacija OKS koju su činili predsednik Božidar Maljković, potpredsednik Žarko Zečević, potpredsednica Marija Desivojević Cvetković, kao i generalni sekretar Đorđe Višacki, razgovarali su o produbljivanju sportske saradnje sa Sremskim Karlovcima, jednom od opština sa najvećim brojem stanovnika koj se aktivno bave sportom u našoj zemlji. Po završetku sednice, delegati i gosti imali su prilike da obiđu spomen biblioteku u okviru Karlovačke gimnazije.