In Memoriam Borislav Stanković

Parallax Leaf - OKS

Olimpijski komitet Srbije izražava svoje najdublje saučešće porodici jednog od najznačajnijih sportskih velikana koje naša zemlja imala, kao i celokupnoj sportskoj javnosti i brojnim poštovaocima lika i dela velikog Borislava – Bore Stankovića.

Izuzetna ljudska i sportska veličina zadala je veliki domaći zadatak svim svojim savremenicima kako u vremenu u kome živimo dostići i prevazići sve što nam moderan sport nameće kao izazov.

Sećanje na početke košarkaškog sporta na našim prostorima, polovinom prošlog veka, ne može se zamisliti bez čika Bore Stankovića. Nakon kratkotrajne igračke karijere posvećuje se trenerskom pozivu čime počinje njegova duga i prebogata karijera sportskog radnika.

Trenerska karijera vodila ga je sa prostora tadašnje Jugoslavije u Italiju, a odatle u vode međunarodnog sporta gde sa pozicije generalnog sekretara Košarkaškog saveza Jugoslavije, a kasnije i Međunarodne košarkaške federacije daje neprocenjiv doprinos razvoju i napretku košarkaškog sporta, tokom karijere duge više od četiri decenije.

Njegov izuzetan talenat u oblasti sportske diplomatije donosi mu 1978. mesto člana Međunarodnog olimpijskog komiteta kao najviše priznanje u oblasti sporta koje može krunisati jednu blistavu sportsku karijeru kakvu je imao Bora Stanković, a od 2006 godine doživotni je počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nacionalna i međunarodna priznanja, francuska Legija časti, Orden za Jugoslaviju prvog stepena, Orden Međunarodnog olimpijskog komiteta i brojna druga govore u prilog veličini sportske i diplomatske karijere koja će najsjanijim slovima ostati upisana na stranicama srpskog, jugoslovenskog i svetskog sporta.

Od Bore Stankovića, oprostio se i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah rekavši:

Borislav Stanković bio je iskusan sportski lider, posebno u košarci. Uvek je bio inovativan i uvek se trudio da bude ispred svog vremena. Čvrsto je stajao na zemlji, bio je ljubazan i pouzdan. Bio je čovek koji je do poslednjih dana brinuo o svom voljenom sportu – košarci i olimpijskom pokretu. Iz svih ovih razloga odajem mu počast.

 

Neka mu je večna slava.

 

Pismo saučešća predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha povodom smrti Borislava Stankovića možete preuzeti ovde.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]