Izvršni odbor EOK-a izabrao Istanbul za domaćina Evropskih igara 2027

Parallax Leaf - OKS

Izvršni odbor Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) jednoglasno je izabrao Istanbul za domaćina četvrtog izdanja Evropskih igara koje će se održati 2027. godine.

 

Photo by EOC

 

Delegacija eksperata EOK-a, prilikom posete Istanbulu početkom marta, razmotrila je mogućnosti Grada da bude domaćin Igara, uključujući sportske objekte, transport, bezbednost, smeštaj i sadržaje za sportiste.

 

Komentarišući odluku Izvršnog odbora, predsednik EOK-a Spiros Kapralos je rekao:

 

EOK je oduševljen što je odobrio kandidaturu Istanbula za domaćina Evropskih igara 2027. To je sjajna vest i za evropske sportiste i za Grad. Istanbul i Turska su dugo dobri prijatelji međunarodnog sporta, a Istanbul je utkao sport u svakodnevni život svojih građana. Znamo da će to biti savršeno mesto da najbolji evropski sportisti zablistaju 2027. godine“.

 

Nadovezujući se na uspeh Evropskih igara Krakov Malopolska 2023, EOK i tim iz Istanbula odlučili su da obezbede da još veći broj takmičenja posluže kao kvalifikacioni događaji za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine.

 

Odluka Izvršnog odbora biće predstavljena Generalnoj skupštini EOK-a u Bukureštu u junu, radi konačnog odobrenja i potpisivanja relevantnih ugovora.