Košarkašice Srbije obezbedile plasman na Olimpijske igre Pariz 2024!

Parallax Leaf - OKS

Košarkašice Srbije su se plasirale na Olimpijske igre, i to treći put zaredom. Izabranice Marine Maljković zauzele su treće mesto na kvalifikacionom turniru u Belemu, čime su obezbedile plasman među 12 odabranih selekcija koje će učestvovati na Igrama u Parizu.

 

foto: KSS

 

Košarkašice Srbije su se plasirale na Olimpijske igre u Parizu pošto su na kvalifikacionom turniru u Belemu u grupi sa Australijom, Nemačkom i Brazilom završile na trećem mestu.

 

Srbija je na kvalifikacionom turniru za OI izgubila od Nemačke i Australije, ali je ostvarila pobedu protiv Brazila. U poslednjoj utakmici turnira u brazilskom gradu Belemu, Nemačka je pobedila Brazil 73:71 i tako pomogla našim devojkama da overe vizu za Pariz. Brazil je završio poslednji sa sva tri poraza, Nemačka je druga sa 2:1, Srbija treća sa 1:2, dok su na prvom mestu košarkašice iz Australije koje nisu doživele poraz.

 

Srbiju su na Olimpijske igre, pod stručnim vođstvom selektorke Marine Maljković, odvele Ivana Raca, Saša ČađoNevena Jovanović, Ivon AndersonDragana Stanković, Jovana Nogić, Maša Janković, Tina Krajišnik, Aleksandra Katanić, Mina Đorđević, Nevena Rosić i Anđela Dugalić.

 

Košarkaški turnir na OI igraće se od 27. jula do 11. avgusta 2024. godine. Na Igrama u Parizu učestvovaće 12 reprezentacija: Francuska, SAD, Kina, Portoriko, Nigerija, Belgija, Australija, Nemačka, Srbija, Japan, Španija i Kanada.

 

Ovo će biti treći uzastopni nastup košarkašica Srbije na Olimpijskim igrama. Naše košarkašice su u Riju 2016. osvojile bronzanu medalju, a na prethodnim OI u Tokiju zauzele su četvrto mesto.