Mladi lideri Međunarodnog olimpijskog komiteta spajaju ljude koristeći snagu sporta

Parallax Leaf - OKS

U sklopu proslave Olimpijskog dana 2022. kojim se slavi snaga sporta da neguje mir i razumevanje, ističemo neke od učesnika u Programu mladih lidera Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koji koriste moć sporta za izgradnju mira i solidarnosti među zajednicama, među kojima se nalazi i naša Mirjana Ivković.

 

Olimpijski dan 2022 (foto: www.olympics.org)

 

Jedinstvena moć sporta da gradi mostove i okuplja ljude, što je evidentno tokom svakog izdanja Olimpijskih igara, ove godine se slavi na Olimpijski dan pod temom „Zajedno za mirniji svet“. To je tema koja snažno korespondira sa Programom mladih lidera MOK-a – inicijativom koja, zajedno sa svojim osnivačkim partnerom Panasonic-om, mladim liderima pruža mentorstvo, mogućnosti učenja i osnovno finansiranje za pokretanje projekata koji koriste moć sporta da bi pozitivna razlika u društvu.

 

Osnova za stvaranje mirnijeg sveta je promena na osnovnom nivou, pa su, imajući to na umu, mnogi mladi lideri MOK-a napravili svoje projekte za podsticanje i promovisanje mira kroz sport u svojim lokalnim zajednicama. U produžetku teksta objašnjavaju više o svojim projektima i ciljevima koje imaju.

 

„Moj cilj je da dam mir i nadu u ovim teškim vremenima“

 

Nakon što je prvi put uzela reket za stoni tenis da bi krenula stopama svojih sestara u dobi od osam godina, mlada liderka MOK-a Maissa Bsaibes ne samo da je postala libanska nacionalna prvakinja, već je i bila na prvom mestu u zemlji 10 uzastopnih godina.

 

Bsaibes se osećala prinuđenom da pomogne ljudima u Libanu nakon kolapsa ekonomije zemlje, zbog čega su mnogi njeni građani bili u veoma ranjivim situacijama. Da bi pogođenima pružila neki oblik mira u teškim okolnostima, Bsaibes je osnovala Keep-PING Hope, projekat koji ljudima pruža priliku da učestvuju u stonoteniskim sesijama koje vode treneri na nacionalnom nivou.

 

Olympic Day 2022 (foto: www.olympics.org)

 

„Nisam napustila svoju zemlju jer se nadam promeni“, kaže Bsaibes. „Kroz svoj projekat, uspela sam da spojim svoju karijeru i strast kako bih dizajnirala održive, šarene i jeftine stolove i rekete za stoni tenis za siromašnu i traumatizovanu decu u centrima za siročad. Organizujemo stonoteniske aktivnosti sa nacionalnim igračima i trenerima i održavamo radionice o životnim veštinama i dobrobiti. Moj cilj je da dam mir i nadu libanskoj deci u ovim teškim vremenima.”

 

„Mir na kraju znači dvanje jednakih šansi“

 

Mladi lider MOK-a Valeed Abu Nada osnovao je The Champ Camp – projekat usmeren na razvoj zajednice u Jordanu koji je prvobitno bio fokusiran na podsticanje učešća mladih u sportu sa ciljem podrške njihovom razvoju. Od tada je dalje evoluirao i sada se bavi ozbiljnim društvenim pitanjima u lokalnim zajednicama.

 

Olympic Day 2022 (foto: www.olympics.org)

 

Kroz svoj program zasnovan na sportu, kamp Champ nudi mladim ljudima u kampu Al-Baka’a za palestinske izbeglice priliku da igraju ključnu ulogu u svojoj zajednici i da se angažuju sa njenim članovima, sve dok se oslobađaju unapred definisanih društvenih stega koje ih često sputavaju.

 

„U okruženju gde mlade devojke imaju unapred definisane uloge u društvu, The Champ Camp je uspeo da razbije barijere tako što je stvorio najveći arapski ženski tim za dizanje tegova na svetu“, kaže Abu Nada. „Ne samo da je naš rad omogućio jednake uslove za mlade palestinske izbeglice, već je poslužio i kao platforma koja je privukla globalno interesovanje za njihove priče, borbe i hitnu potrebu za pravednim rešenjem za njihovu nevolju.“

 

 

„Mir je kada vaše borbe i šanse za uspeh nisu definisani etničkom pripadnošću, religijom, rasom ili polom“, kaže Abu Nada. „Mir na kraju znači davanje jednakih šansi tako da nečiji život bude rezultat slobodne volje, talenta i napornog rada za razliku od okolnosti.”

 

„Mir je sloboda da izaberete svoj put“

 

Slično tome, Mirjana Ivković je fokusirala svoj projekat Mladih lidera MOK-a na izbeglice i migrante, a posebno želi da razbije barijere između njih koje usporavaju integraciju i mogu ostaviti ljude da se osećaju izolovano. Radeći u pet izbegličkih centara u Srbiji, projekat Hi5 Happy Caravan ima za cilj da koristi sport kao zajednički jezik kako bi pomogli zajednicama da se udruže i pronađu mir uprkos okolnostima u kojima se nalaze.

 

Hi5 Happy Caravan

 

„Za mene je mir sloboda izbora svog puta i sposobnost da živite bez straha od bilo čega“, kaže Ivković. „Kroz Hi5 Happy Caravan pomažemo ljudima koji su morali da napuste svoju domovinu da bi pronašli mir. Sportske aktivnosti postaju oruđe za rušenje barijera i stvaranje boljeg sveta kroz sport.”