Spomen-bista Momčilo Tapavica

Parallax Leaf - OKS

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković danas je sa gradonačelnikom Novog Sada, gospodinom Milošem Vučevićem otkrio spomen-bistu Momčilu Tapavici, čuvenom arhitekti, sportisti i osvajaču bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine.

Spomen – bista Momčilo Tapavica, koji je bio srpski arhitekta i olimpijac, danas je otkrivena kod Fakulteta sporta i fizičke kulture u Novom Sadu. Momcilo Tapavica je bio jedini Srbin koji je učestvovao na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini kao član ekipe Kraljevine Ugarske kada je osvojio bronzano odličje u tenisu.

Svečanosti otkrivanja spomen-biste prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada, g. Miloš Vučević, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, g. Božidar Maljković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević kao i predsednik Matice Srpske prof. dr Dragan Stanić. Pre svečanosti upriličen je prijem kod gradonačelnika Novog Sada.

„U Novom Sadu se gaji i neguje kultura sećanja a na tome ćemo ubuduće raditi još više. Imali smo period kada nismo smeli da podižemo nove spomenike i pričamo o uspešnim ljudima. Činjenica da danas podižemo spomenik velikanu, arhitekti, sportisti i olimpijcu Momčilu Tapavici govori u prilog tome da je to vreme iza nas“,

rekao je gradonačelnik Novog Sada, g. Miloš Vučević.

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije zahvalio se organizatorima svečanosti na pozivu i tim povodom istakao:

„Velika je čast biti danas ovde ispred Olimpijskog komiteta Srbije. Momčilo Tapavica, ne samo da je bio veliki sportista i olimpijac već je svoj doprinos dao i u oblasti kulture što samo potvrđuje njegovu izuzetnost. Naša zemlja ima bogato sportsko nasleđe koje i ubuduće moramo čuvati od zaborava kako kroz priču tako i kroz spomeničku kulturu kako bismo i generacijama koje dolaze približili ovakve erudite i sportiste“.

Prisutne je pozdravio i predsednik Matice Srpske, gospodin Dragan Stanić rekavši da su sportisti važan psihološki i pedagoški obrazac vredan oponašanja.

„Momčilo Tapavica bio je čovek sa dve izuzetno jako životne vokacije. Osim sportskih i istorijskog olimpijskog uspeha, postigao je i sjajne rezultate u oblasti arhitekture na čemu smo mu i danas neizmerno zahvalni a najznačajnije zadnje svakako jeste zgrada Matice Srpske“.

Spomen – bista Momčilu Tapavici delo je skulptora Luke Kulića a svojim izgledom odražava upravo ono po čemu je Tapavica i ostao upamćen – arhitekturu i Olimpijske igre. Postament od kružnih betonskih formi podseća na olimpijske krugove, dok vertikalni postament sa bistom asocira na arhitektonske detalje zgrade Matice Srpske koju je Momčilo Tapavica i projektovao.

 

Momčilo Tapavica bio je srpski arhitekta i olimpijac rođen u Nadalju u Vojvodini. Jedini je Srbin koji se takmičio na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine i to u čak četiri sporta – atletici, rvanju, dizanju tegova i tenisu. Na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini, Momčilo Tapavica takmičio se kao reprezentativac Ugarske. U čast posete kralja Aleksandra Obrenovića, jedinog stranog šefa države koji je prisustvovao ovom događaju, u Atini je intonirana je srpska himna. U pratnji srpskog kralja,  bio je i major Živojin Mišić, budući vojvoda i proslavljeni komadant sprske vojske iz oslobodilačkih i Prvog svetskog rata. Kao arhitekta, Momčilo Tapavica projektovao je zgradu Matice srpske u Novom Sadu koja se i dan danas smatra jednim od najlepših gradskih zdanja.