Muški i ženski kajakaški četverac Srbije obezbedili vize za Olimpijske igre u Parizu!

Parallax Leaf - OKS

Na Svetskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Duizburgu, ženski četverac koji čine Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev zauzeo je 6. mesto, dok je muški četverac u sastavu Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov zauzeo 8. poziciju. Plasmanom među 10 najboljih čamaca sveta, posade muškog i ženskog četverca Srbije obezbedile su vize za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

 

četverac
foto: Kajakaški savez Srbije

 

Ženski četverac u sastavu Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev u kvalifikacijama je zauzeo četvrto mesto sa izveslanim vremenom 1:34,116. Pobednice njihove kvalifikacione grupe bile su predstavnice Španije (1:30,474), drugo mesto pripalo je posadi Novog Zelanda (1:30,658), dok su trećeplasirane bile domaće takmičarke, sastav Nemačke (1:32,488). U polufinalu, naše devojke su osvojile 3. mesto izveslavši trku u vremenu 1:32,496 čime su obezbedile plasman u A finale. Prvo mesto osvojila je posada Novog Zelanda, dok su drugu poziciju zauzele predstavnice Australije. U finalnoj trci, četverac Srbije zauzeo je 6. poziciju sa izveslanim vremenom 1:32,738 i tako osigurao svoje učešće na predstojećim Olimpijskim igrama.

 

foto: Kajakaški savez Srbije

 

Muški četverac u sastavu Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov dominantno je započeo svoj nastup na Svetskom prvenstvu u Duizburgu zauzevši čelnu poziciju u svojoj kvalifikacionoj grupi sa izveslanim najboljim vremenom kvalifikacija 1:19,276. Iza sebe su ostavili trofejnu posadu Španije (1:19,920) i četverac Italije (1:20,422) koji je završio na trećem mestu. U istom ritmu, četverac Srbije nastavio je i u polufinalnoj trci u kojoj je osvajanjem prvog mesta sa izveslanim vremenom 01:20,033 obezbedio plasman u A finale. Drugo mesto pripalo je posadi Australije, dok su treću poziciju zauzeli predstavnici Poljske. U finalu, naš četverac zauzeo je 8. poziciju završivši trku u vremenu 1:20,540 i tako obezbedio vizu za Olimpijske igre u Parizu 2024.