Novak Đoković na završnom Mastersu u Torinu!

Parallax Leaf - OKS

Završni Masters turnir održaće se u italijanskom gradu Torinu u periodu od 12. do 19. novembra 2023. godine. Ovo takmičenje okupiće osam najboljih tenisera iz sezone 2023, a branilac titule je najbolji teniser sveta Novak Đoković.

 

Novak Đoković
foto: WESTERN & SOUTHERN OPEN/Nick McCarvel

 

U svom 16. nastupu na ovom prestižnom turniru, Novak će pokušati da se domogne rekordne sedme titule, što nikome do sada nije pošlo za rukom. Prethodno je osvajao završni turnir 2008, 2012, 2013, 2014, 2015. i 2022. godine.

 

Đoković će se kao prvi teniser sveta i prvi nosilac na završnom Mastersu takmičiti u okviru Zelene grupe u kojoj se nalaze i Janik Siner, Stefanos Cicipas i Holger Rune. Kada je reč o mečevima sa protivnicima u grupi, Đoković jedini nerešen skor ima protiv Runea, 2-2. Protiv Sinera u pobedama vodi sa 3-0, dok protiv Cicipasa ima 11-2. Novak će u prvom kolu igrati protiv Holgera Runea, u nedelju, 12. septembra od 21.00 čas.

 

U Crvenoj grupi nalaze se Karlos Alkaras, Danil Medvedev, Andrej Rubljov i Aleksander Zverev.

 

Takmičenje u grupama se održava po jednokružnom sistemu, svako sa svakim. Dvojica najboljih će proći u polufinale.

 

Svaka pobeda u grupnoj fazi nosi 200 poena, pobeda u polufinalu 400, dok finale vredi dodatnih 500 poena. Maksimum koji se može dobiti je 1.500 poena, koliko je Đoković osvojio prošle sezone.

 

Novak je prošle godine osvojio titulu u Torinu sa svih pet pobeda, a ove godine će mu biti neophodna samo jedna pobeda da osigura poziciju broj 1 na svetskoj rang listi na kraju sezone, rekordan osmi put u karijeri.