Održan sastanak predsednika OKS i ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Olimpijskoj kući održan sastanak između predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, gospodina Božidara Maljkovića i ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, gospodina Đorđa Milićevića.

 

 

Predsednik OKS Božidar Maljković zajedno sa generalnim sekretarom Đorđem Višackim i izvršnim direktorom Damirom Štajnerom ugostio je ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđa Milićevića i njegove saradnike, Đorđa Čolovića i Velizara Đerića.

 

Teme sastanka bile su uloga dijaspore u daljem razvoju olimpijskog sporta u Srbiji, mogućnost organizovanja dečije olimpijade matice i dijaspore, kao i mogućnosti za zajedničke aktivnosti u cilju nacionalnog brendiranja i predstavljanja Srbije u svetu.

 

Danas sam imao vrlo konstruktivan i plodonosan sastanak sa ministrоm Milićevićem. Razgovarali smo o važnosti jačanja veza sa našim sunarodnicima širom sveta kako bismo iskoristili njihov potencijal i doprineli rastu našeg olimpijskog pokreta. Ovaj sastanak je potvrdio našu obostranu posvećenost unapređenju sportskih aktivnosti u zemlji i van njenih granica. Dogovorili smo se o zajedničkim inicijativama koje će omogućiti bolje korišćenje resursa dijaspore za promociju Srbije kao sportske nacije i nacionalnog brenda u svetskim razmerama. Uveren sam da će ova saradnja doprineti jačanju naše nacionalne sportske infrastrukture i položaja Srbije u međunarodnoj sportskoj zajednici. Zahvaljujem se ministru Milićeviću na konstruktivnom dijalogu i podršci u ostvarivanju ovih ciljeva. Verujem da zajedničkim snagama, uz pomoć Ministarstva sporta, možemo postići velike rezultate”, istakao je nakon sastanka predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.

 

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije, gospodinu Maljkoviću i njegovom timu na današnjem sastanku.

Održali smo prijateljski, srdačan i konstruktivan sastanak sa fokusom na analizu posla koji obavljam u Vladi Republike Srbije, kao ministar zadužen za koordinaciju mera i aktivnosti u odnosima sa dijasporom. Na osnovu iskustava iz prethodne godine, posebno sa mladima koji učestvuju u letnjim kampovima u Srbiji, prepoznali smo potrebu za ovakvom saradnjom. Tokom jula, avgusta i septembra u Srbiji će boraviti 5.000 mališana koji žive van Srbije, a sport je jedna od ključnih tematskih celina kampova u kojima uživaju tokom leta.  Naši mališani vole našu reprezentaciju i upravo analizirajući sve one poruke koje su nam poslali, sve ono o čemu su govorili tokom sportskih kampova, došli smo na ideju o stvaranju saradnje sa Olimpijskim komitetom i Ministarstvom sporta. Cilj je da, nakon Olimpijskih igara, predložimo platformu za pretvaranje letnjih sportskih kampova u Olimpijske igre mladih iz dijaspore i matice“.

 

Ovom prilikom, istaknuta je važnost kontinuirane saradnje između Olimpijskog komiteta Srbije i Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnost i mera u oblasti odnosa sa dijasporom u promociji srpskih sportskih dostignuća i vrednosti širom sveta. Ovaj susret predstavlja korak napred u jačanju veza između matice Srbije i njene dijaspore kroz zajedničke inicijative u oblasti sporta.