Održano četvrto izvođenje projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ u Kruševcu

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Kruševcu, na Trgu kosovskih junaka, održano četvrto izvođenje projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ u okviru kampanje koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije, DDOR osiguranjem i EKO Serbia, a u saradnji sa Savetom za bezbednost u saobraćaju grada Kruševca. Projekat je od početka kampanje sa velikim uspehom već realizovan u tri grada – Novom Sadu, Subotici i Kragujevcu.

 

 

Pre početka zvaničnog programa, gradonačelnik Kruševca, gospodin Ivan Manojlović u Gradskoj kući dočekao je i ugostio je delegaciju partnera u kampanji „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“. Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Đorđe Višacki; v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, gospodin Branko Stamatović i menadžer poslovnice DDOR osiguranja u Kruševcu, gospodin Vidak Tomić, razgovarali su sa gradonačelnikom o projektu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“.

 

 

Izvođenje projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ na Trgu kosovskih junaka započeto je uvodnom animacijom prisutnih učenika 5. razreda osnovnih škola iz Kruševca uz sportske aktivnosti i muziku, nakon čega se učesnicima i građanima obratio domaćin – gradonačelnik grada Kruševca, gospodin Ivan Manojlović, koji je poželeo dobrodošlicu prisutnima.

 

„Velika čast i zadovoljstvo mi je da danas mogu da pozdravim sve mališane, puno nam je srce da danas vidimo ovoliki broj mladih okupljenih na našem Trgu. Želim da se zahvalim u ime grada Kruševca i organizatorima, pre svega Agenciji za bezbednost saobraćaja i Olimpijskom komitetu Srbije, i da zajedno nastavimo da radimo i u budućnosti. Grad Kruševac je uz pomoć svog Saveta za bezbednost saobraćaja realizovao brojne akcije. Od 2015. godine obeležavamo Evropsku nedelju mobilnosti, a grad Kruševac je 2019. godine dobio nagradu Evropske nedelje mobilnosti među najrazvijenijim evropskim gradovima“.

 

 

Nakon gradonačelnika Kruševca, učesnicima se obratio i v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, gospodin Branko Stamatović koji je rekao: „Kampanja „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ ima za cilj da promoviše bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Ova kampanja na prvom mestu sadrži edukativne radionice za đake petake, a to je iz razloga prvenstveno jer sa dvanaest godina deca mogu samostalno da počnu da učestvuju u saobraćaju. Pored toga, želimo i da promovišemo urbanu mobilnost i ovaj način održivog transporta, kojim se ne zagađuje životna sredina. Promovišemo i biciklizam kao sport, a ovom prilikom želim posebno da pozdravim Ivana Stevića, našeg promotera kampanje. Za kraj, zahvalio bih se svim partnerima koji brinu o bezbednosti naših najmlađih u saobraćaju“.

 

 

Prisutnima se obratio i načelnik odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave grada Kruševca, gospodin Miloš Lazarević: „Zahvaljujem se Agenciji za bezbednost saobraćaja koja je izabrala grad Kruševac kao jedan od pet gradova u kojima će sprovesti ovu preventivnu akciju koja je veoma bitna. Svi smo svedoci stradanja biciklista u saobraćaju i svi mi koji se bavimo saobraćajem po bilo kom osnovu prepoznajemo bicikliste kao jednu od najugroženijih kategorija. Drago mi je da na ovaj način možemo uticati na vašu svest, prevashodno vas mladih, ali i nas svest starijih koji će ovo gledati, jer na ovaj način gledamo da podignemo stanje bezbednosti saobraćaja na jedan viši nivo“.

 

 

Nakon načelnika odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave grada Kruševca, menadžer poslovnice DDOR osiguranja u Kruševcu, gospodin Vidak Tomić pozdravio je prisutne i rekao: „Veliko nam je zadovoljstvo što je projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ stigao i u Kruševac. Ovaj projekat, koji realizujemo u saradnji s dugogodišnjim partnerima, izuzetno je značajan za sve nas, pogotovo za decu jer promoviše svest o odgovornom ponašanju u saobraćaju i istovremeno naglašava zdrav način života. Biciklizam je ključna tema u ovogodišnjoj prezentaciji DDOR osiguranja iz nekoliko razloga. Prvo, podržavamo naše bicikliste pred nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu. Takođe, ističemo važnost ovog sporta u skladu s našom ESG strategijom. Dodatno, želimo da skrenemo pažnju na bezbednost biciklista na putevima u Srbiji“.

 

 

Na samom kraju zvaničnog dela, prisutnima se obratio generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Đorđe Višacki, koji je tom prilikom naglasio: „U centru ovog projekta nalazi se jedan olimpijski sport, a to je biciklizam. Želja nam je da u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i kompanijama DDOR i EKO Serbia deci u Srbiji približimo ovaj olimpijski sport i da ih zainteresujemo da već sutra počnu da se bave biciklizmom i koriste bicikl kao omiljeni vid rekreacije i prevoza. Verujem da će se deca danas kroz ovaj praktični sportsko-edukativni poligon koji će proći zajedno sa našim olimpijcem Ivanom Stevićem upoznati sa pravilnim i bezbednim načinom korišćenja bicikla. Verujem i da će se zainteresovati da prate predstojeće Olimpijske igre u Parizu i da će bodriti naše sportiste“.

 

Učesnici iz raznih ciljnih grupa, a prvenstveno deca uzrasta od 5. razreda osnovne škole, imali su prilike da se kroz set edukativno – zabavno – sportskih aktivnosti praktično i teorijski upoznaju sa pravilnim i bezbednim načinom korišćenja bicikla kao zdravog i ekološkog sredstva urbane mobilnosti.

 

Učesnici su bili posebno zainteresovani da se oprobaju na biciklističkom poligonu sa preprekama koji je pripremljen i realizovan pod budnim okom proslavljenog bicikliste i četvorostrukim učesnikom Olimpijskih igara, Ivanom Stevićem.

 

Na  Trgu kosovskih junaka, prolaznicima je distribuiran informativni i edukativni liflet sa uputstvima za bezbedno i odgovorno ponašanje biciklista u saobraćaju, a pored poklona koji su dobili i napravili, svi učesnici su dobili edukativne i promotivne materijale kampanje i Agencije za bezbednost saobraćaja.

 

Na samom završetku izvođenja, učesnici su priredili pravi mali spektakl kada su kroz završnu koreografiju sa elementima ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara, prikazali ono što su danas naučili u radionicama.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa OKS, EKO Serbia i DDOR osiguranjem priređuje kampanju i projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ koji za osnovni cilj ima promovisanje biciklizma kao sporta, bezbednost biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista kao učesnika u saobraćajnim nezgodama. Ukupno je planirano 5 izvođenja projekta u gradovima širom Srbije – Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Kruševcu i Beogradu.

 

Biciklizam objedinjuje nekoliko različitih stvari – a to su sport, saobraćaj, ekologija i urbana mobilnost, pa je onda i logično da su se pomenuti partneri spojili oko ovog projekta. Projekat na sveobuhvatan način sagledava sve aspekte ove sportske aktivnosti – od bezbednosti do zdravog i održivog načina života.

 

Ovaj projekat se realizuje i u svetlu predstojećih Olimpijskih igara i podizanja nivoa podrške našim sportistima na predstojećem najvećem svetskom sportskom takmičenju, kroz set edukativno-zabavno-sportskih aktivnosti namenjenih različitim ciljnim grupama, ali prvenstveno deci uzrasta od 5. razreda osnovne škole.