Okupljanje rukometnih legendi 40 godina od osvajanja zlatne medalje na OI Los Anđeles

Parallax Leaf - OKS

Zlatna rukometna generacija danas se okupila u prestonici Srbije i njenim sada već međunarodno čuvenim Silosima, na izložbi „Olimpijske igre – Više od sporta“, kako bi obeležila 40 godina od osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

 

 

Četiri decenije su prošle od trenutka kada su se rukometaši i rukometašice okitili zlatom na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu. I dok je vreme prolazilo, uspomene na taj veličanstveni trijumf ostale su neprolazne, ostavljajući dubok trag u srcima svih koji su bili deo tog nezaboravnog puta ka vrhu.

 

Jugoslavija je suvereno vladala na rukometnom borilištu, osvojivši zlatne medalje u obe konkurencije. Bljesak uspeha domaće rukometne škole prostirao se celim svetom i sistem rada koji se pokazao dominantnim na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine ulazi u anale ovog sporta.

 

Žensku rukometnu reprezentaciju činile su Jasna Ptujec, Mirjana Ognjenović, Zorica Pavićević, Ljubinka Janković, Svetlana Anastasovska, Svetlana Dašić, Emilija Erčić, Alenka Cuderman, Svetlana Mugoša, Mirjana Đurica, Biserka Višnjić, Slavica Đukić, Jasna Merdan-Kolar, Ljiljana Mugoša i Dragica Đurić predvođene selektorom Josipom Samardžijom.

 

Zlato u konkurenciji rukometaša u Los Anđelesu osvojili su Zlatan Arnautović, Momir Rnić, Veselin Vuković, Milan Kalina, Jovica Elezović, Zdravko Zovko, Pavle Jurina, Veselin Vujović, Slobodan Kuzmanovski, Mirko Bašić, Zdravko Rađenović, Dragan Mladenović, Mile Isaković i Branko Štrbac predvođeni selektorom dr Branislavom Pokrajcem.

 

Da bi obeležili ovaj značajan jubilej, legende rukometa, na inicijativu Svetlane Obućine ponovo su se okupile kako bi proslavile 40 godina od tog istorijskog trenutka. Sportski duh koji je tada obuzeo svet ponovo je oživeo, a naši heroji su se ponosno prisetili momenata kada su ispisali istoriju.

 

 

Ovim povodom, na Izložbi ih je dočekao predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

 

Dragi prijatelji, lepo vas je videti ovde, ali smatram da bi trebalo češće da se viđate. Olimpijski komitet može da pomogne u početku, ali od vas treba da krene ta inicijativa i da posle ti susreti budu stalni. Prostorije Olimpijskog komiteta su vam otvorene za svaku vrstu druženja i spremni smo da vam pomognemo, ne samo vama, nego sportu inače. Pozivam vas da sada obiđite našu izložbu „Olimpijske igre – Više od sporta“, siguran sam da će vam se dopasti i da ćete evocirati uspomene i na vaše uspehe. Voleo bih da se vidimo sledeće godine i da niko ne fali iz opravdanih razloga“.

 

 

Trofejne sportiste i trenere Zorana Živkovića i Dušana Popmihajlova dočekala je i predsednica Rukometnog saveza Srbije, gospođa Milena Delić, koja je ovom prilikom istakla: „Kada sam počinjala da se bavim rukometom, gledala sam vas na Olimpijskim igrama 1984. i vi ste tada bili motiv mojoj generaciji da još više zavolimo rukomet i da maštamo da postanemo reprezentativci kao što ste vi. Smatram da ste vi najuspešnija generacija. Drago mi je što ste i nakon igračkih karijera ostali u rukometu i na neki drugi način dajete doprinos i prenosite svoje znanje i iskustva na nove i mlađe generacije. Za kraj, želela bih da se zahvalim Olimpijskom komitetu što su omogućili da se ovako ovde okupimo i time pokazali da ne brinu samo o sadašnjim i budućim olimpijcima, nego i o bivšim”.

 

 

Svetlana Anastasovski-Obućina je trostruka učesnica Olimpijskih igara, u Moskvi 1980, Los Anđelesu 1984. i Seulu 1988. Sa timom je u Moskvi 1980. godine osvojila srebrnu medalju, dok je u Los Anđelesu sa ponosom bila deo zlatne generacije. Upravo na inicijativu Svetlane Anastasovski-Obućine, generacija 1984 se okupila 40 godina kasnije.

 

Htela bih najpre da se zahvalim predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije što je podržao moju ideju. Olimpijske igre u Los Anđelesu 1984. sam ja doživela kao san. Bilo je lepo družiti se tamo, da nam Čape donosi sladoled, da se Dražen Petrović druži sa nama, da nam Mate Parlov peva deset sati na otvaranju u Koloseumu. Bili smo mladi, lepi, pošteni, otvorenog uma, slušao se trener. Ima jedna pesma od Jesenjina u kojoj kaže „da li dušu može nešto da zanjiše?“. Možda on nije imao takve drugove kao što ja imam vas. To što ste došli, mene je dirnulo, hvala vam, i nadam se da ćemo se opet sresti“.

 

 

Proslavljeni sportisti i treneri su ovom prilikom obišli i kompletnu postavku izložbe ,,Olimpijske igre-više od sporta”. Kroz Izložbu ih je sprovela autorka Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti OKS, koja je tom prilikom istakla kako je ova izložba samo još jedan način da se Olimpijske igre, olimpijski duh i olimpijske vrednosti približe svima.

 

Izuzetna mi je čast i privilegija što ste danas ovde i što smo u prilici da vas ugostimo na izložbi ,,Olimpijske igre-više od sporta”. Izložba ima jako puno simbolike. Tu je pre svega da nas podseti na vrednosti – poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost, koje su stub olimpijskog pokreta koji spaja sport, kulturu i obrazovanje. Trudili smo se da na Izložbi prikažemo sve nezaboravne momente od prvog učešća naše zemlje na Olimpijskim igrama 1912. godine. Svakako, i vaše medalje tu zauzimaju i ono najviše mesto. Želja nam je da mladim generacijama prenesemo poruku da budu istrajni, da daju sve od sebe i da se nikada ne predaju”.

 

 

Događaju je prisustvovao i seniorski reprezentativac Srbije u rukometu Uroš Kojadinović, koji je okupljenim rukometnim legendama uručio plakete koje simbolično podsećaju na Igre održane 1984. godine u Los Anđelesu. Ovim činom, Uroš je pokazao da i on neguje istoriju rukometa na našim prostorima. Aktuelni igrači poput Uroša predstavljaju budućnost ovog sporta.

 

Ovaj događaj je bio prilika da se proslavi prošlost, ali i da se inspirišu buduće generacije rukometnih talenata.