Olimpijske igre 2020

Na današnji dan, pre godinu dana svečano zatvorene Olimpijske igre u Tokiju

Parallax Leaf - OKS

Na današnji dan, pre godinu dana svečanom ceremonijom zatvorene su XXXII Letnje Olimpijske igre u Tokiju. Zbog odlaganja Igara i pandemije korona virusa Igre su, uprkos restriktivnim merama i bez publike, uspešno završene, a za medalje u različitim sportovima nadmetalo se više od 11.000 sportista iz celog sveta. Nosilac zastave Republike Srbije na Ceremoniji zatvaranja OI u Tokiju bila je Jovana Preković, osvajačica zlatne medalje u karateu u kategoriji do 61 kilograma.

 

Olimpijske igre 2020
Olimpijske igre 2020

 

Na najvećem svetskom sportskom događaju za medalje se nadmetalo više od 11.000 sportista, među kojima je bilo i 87 sportista Olimpijskog tima Srbije.

 

Srbija je oborila rekord po broju osvojenih medalja koji je postavljen pre pet godina u Riju. Tada je Olimpijski tim Srbije osvojio osam medalja, a u Tokiju je osvojeno devet odličja.

 

Olimpijske igre 2020
Olimpijske igre 2020

 

Zlatne medalje osvojile su Milica Mandić (tekvondo) i Jovana Preković (karate), kao i muška vaterpolo reprezentacija Srbije. Srebrna medalja našla se oko vrata Damira Mikeca (streljaštvo), a bronzu su osvojili Milenko Sebić (streljaštvo), Tijana Bogdanović (Tekvondo), Zurab Datunašvili (rvanje), ženska odbojkaška reprezentacija Srbije i muška reprezentacija u basketu 3×3.

 

Takođe na današnji dan, na Igrama u Tokiju, naše odbojkašice su osvojile bronzanu medalju, a vaterpolisti  su po drugi put uzastopno postali olimpijski šampioni.

 

Još jedan zanimljiv događaj vezan za Olimpijske igre dogodio se na današnji dan. U Pekingu je 8.8.2008. godine održana najskuplja i najspektakularnija ceremonija otvaranja 29. Letnjih olimpijskih igara. Počela je simbolično u 8h i 8 minuta na stadionu „Ptičije gnezdo“.

 

Tim Srbija
Tim Srbija