Otvorena Izložba olimpijskih baklji i maskota u BIG Fashion šoping centru u Beogradu

Parallax Leaf - OKS

Danas je u BIG Fashion šoping centru u Beogradu, u sklopu saradnje Olimpijskog komiteta Srbije i BIG šoping centara, a u cilju promocije nastupa Tima Srbija na Olimpijskim igrama Pariz 2024, otvorena Izložba olimpijskih baklji i maskota koja će biti upriličena do 15. maja.

 

 

U susret održavanju Olimpijskih igara, a u okviru saradnje koju OKS ima sa BIG šoping centrima, danas je u BIG Fashion šoping centru u Beogradu otvorena Izložba olimpijskih baklji i maskota. Izložbu je svečano otvorila strelkinja Zorana Arunović, koja je osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Kairu 2022. godine obezbedila kvotu za Olimpijske igre u Parizu.

 

U prilici ste da do 15. maja vidite olimpijske baklje koje predstavljaju simbol početka Olimpijskih igara i ne samo to. One su poput magičnog mosta koji spaja ne samo gradove i zemlje, već i srca ljudi širom sveta duž svoje putanje od drevne Olimpije do grada domaćina Olimpijskih igara.

A tu su i simpatične maskote. One su zabavne i šarmantne, ali nose dublje poruke. One nas podsećaju na važne vrednosti poput poštovanja, prijateljstva i izuzetnosti, a ujedno i predstavljaju duhovnu i kulturnu baštinu zemlje domaćina.

Zato, dragi posetioci, uživajte u danu i u olimpijskim simbolima koji nas podsećaju na važnost zajedništva i mira. Hvala vam što ste ovde s nama“, izjavila je Zorana Arunović na otvaranju.

 

 

Svi zainteresovani imali su priliku i da se takmiče u Igri memorije i u Olimpijskom kvizu, a najuspešnijima dodeljene su nagrade.

 

 

Srećko, maskota i stalni član Olimpijskog tima Srbije od Olimpijskih igara u Londonu 2012, družio se i fotografisao sa posetiocima.

 

Olimpijski simboli, poput baklji i maskota, nose sa sobom bogatu istoriju i simboliku koja predstavlja mnogo više od samog sportskog takmičenja. Baklja simbolizuje kontinuitet Olimpijskih igara i duh zajedništva među narodima. Prenos baklje označava početak Olimpijskih igara i prenosi poruku mira i prijateljstva duž svoje rute. Njena putanja oblikuje se kao most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Maskote, sa svojim raznolikim likovima i šarmom, predstavljaju duhovnu i kulturnu baštinu zemlje domaćina, istovremeno oživljavajući olimpijske, ujedno i univerzalne vrednosti poput poštovanja, prijateljstva i izuzetnosti. Njihov dizajn često odražava karakteristike i simbole nacionalne kulture, predstavljajući tako spoj tradicije i savremenosti. Svaka baklja i svaka maskota nosi sa sobom jedinstvenu priču koja doprinosi bogatstvu i raznolikosti olimpijskog pokreta. Oni su više od samo predmeta ili likova – oni su simboli koji povezuju svet i podsećaju nas na važnost jedinstva i mira.