Podrška Nacionalnih olimpijskih komiteta u cilju održavanja OI u Tokiju

Parallax Leaf - OKS

Puna podrška nacionalnih olimpijskih komiteta merama koje je doneo Međunarodni olimpijski komitet u cilju održavanja Olimpijskih igara u Tokiju

 

Nakon jučerašnje sednice Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta, danas je Predsednik MOK Tomas Bah održao konferencijski video sastanak sa predstavnicima svih evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta, a vezano za razvoj situacije globalnog širenja koronavirusa. Na sastanku su učestvovali predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, generalni sekretar Đorđe Višacki i izvršni direktor Damir Štajner.

Članovi izvršnog odbora i članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta doneli su odluku da se pripreme u Tokiju za održavanje Olimpijskih igara nastavljaju u punom obimu. MOK će i u narednim danima kontinuirano pratiti razvoj situacije i u skladu sa tim će delovati u saradnji sa savetima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije i drugih nadležnih ustanova kada je u pitanju širenje koronavirusa. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i ovom prilikom istakao je da su zdravlje i bezbednost svih učesnika, posetilaca i organizatora Olimpijskih igara prioritet te da će se u skladu sa time delovati u danima koji su pred nama.

Podvučeno je da je i Vlada Japana opredeljena da se Olimpijske igre održe u zakaznom terminu, kao i da postoji nepodeljena podrška lidera grupe G7, najrazvijenijih zemalja sveta. Tokom sastanka naglašeno je da je važno da se izbegnu sve spekulacije oko odlaganja i otkazivanja Olimpijskih igara, kao i da je do Olimpijskih igara ostalo još puna 4 meseca, te da u ovom trenutku nema razloga da se donose bilo kakve krajnje odluke.

Međunarodni olimpijski komitet, kao i uvek do sada, na prvo mesto stavlja zdravlje i dobrobit svih građana sveta, sportista i svih učesnika Olimpijskih igara i tako će se i ubuduće ophoditi, u skladu sa preporukama i instrukcijama najrelevantnijih svetskih stručnjaka iz oblasti medicine, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju.

U narednom periodu, Međunarodni olimpijski komitet će u saradnji sa međunarodnim sportskim federacijama izaći sa novim modelom kvalifikacija za Olimpijske igre za one kvote i norme koje još nisu raspodeljene, uvek stavljajući kao prioritet zdravlje sportista i osoba iz njihovog najužeg stručnog okruženja. Na sastanku sa nacionalnim olimpijskim komitetima dogovoreno je da 30. jun ostane krajnji rok kada sve kvalifikacije treba da budu okončane, kako bi se neometano izvršile sve pripreme za kvalitetan prijem sportista u Tokiju.

Tokom sastanka, generalni sekretar OKS, Đorđe Višacki se obratio učesnicima i rekao je:

„Olimpijski komitet Srbije u potpunosti podržava stav Međunarodnog olimpijskog komiteta da su bezbednost i zdravlje sportista, kao i svih učesnika Olimpijskih igara na prvom mestu. U narednim danima zajedno sa državnim organima Republike Srbije, Olimpijski komitet Srbije će raditi na tome da zajedno prevaziđemo i ovaj izazov.“

Prioritet delovanja Olimpijskog komiteta Srbije u narednom periodu ostaje briga o poštovanju svih preporuka i uputstava Vlade Republike Srbije od strane vrhunskih sportista i osoba iz njihovog neposrednog stručnog okruženja.