Pohod srpskih sportista u vodenim sportovima na Svetsko prvenstvo u Budimpešti

Parallax Leaf - OKS

Pohod srpskih sportista u vodenim sportovima na Svetsko prvenstvo u Budimpešti! Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima Međunarodne plivačke federacije održaće se u Budimpešti, u Mađarskoj, od 17. juna do 3. jula 2022. godine. Srbiju će na ovom sportskom događaju predstavljati sportisti u nekoliko različitih grana sportova, među kojima i dvojica kategorisanih sportista Olimpijskog programa “Pariz 2024” – Velimir Stjepanović i Andrej Barna i kategorisana ekipa u okviru istog programa – olimpijski šampioni iz Rija 2016 i Tokija 2020, muška vaterpolo reprezentacija!

 

 

Budimpešti će ovo biti drugi put da je domaćin Svetskog prvenstva u vodenim sportovima, nakon što je imala tu čast 2017. godine. Na programu ovog takmičenja nalaze se nadmetanja u 5 sportova: plivanju, umetničkom plivanju, ronjenju, vaterpolu i plivanju na otvorenim vodama.

 

Našu zemlju na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2022 predstavljaće petoro sportista u 3 grane sportova: plivanju, umetničkom plivanju i plivanju na otvorenim vodama, kao i naši dvostruki uzastopni olimpijski šampioni – muška vaterpolo reprezentacija. Dvojica kategorisanih sportista Olimpijskog programa “Pariz 2024”, Andrej Barna i Velimir Stjepanović, takmičiće se u plivanju. S druge strane, naše mlade sportistkinje, Sofija Džipković i Jelena Kontić, nastupiće u umetničkom plivanju. Pored toga, sjajni Tamaš Farkaš će se nadmetati u plivanju na otvorenim vodama.

 

Nastup Srbije na ovom takmičenju će otvoriti naše predstavnice u umetničkom plivanju, Sofija Džipković i Jelena Kontić. Njih očekuju kvalifikacije već prvog dana takmičenja, u petak, 17. juna 2022., od 13.00 časova.

 

Predstavnici Srbije na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2022

 

Vaterpolo

 

 

Naši vaterpolisti su dvostruki uzastopni olimpijski šampioni iz Rija 2016. i Tokija 2020. godine. Pored toga, naši vaterpolisti su u poslednjih nekoliko godina osvojili praktično sve što se na međunarodnoj sceni moglo osvojiti. Višestruki svetski i evropski šampioni na ovo takmičenje dolaze sa podmlađenim sastavom koji je izmenjen u odnosu na sastav koji je dominantno osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama Tokio 2020, obzirom da je najveći broj dugogodišnjih nosilaca ekipe otišao u „reprezentativnu penziju“. Međutim, naša ekipa ima sjajne igrače, jednog od najboljih igrača na svetu Dušana Mandića i najboljeg trenera na svetu Dejana Savića, što govori da i ovoga puta naš tim predstavlja jednog od favorita za najviši plasman. Naša vaterpolo reprezentacija u Budimpeštu odlazi u sledećem sastavu: Branislav Mitrović (kapiten, Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Gavril Subotić (Crvena zvezda), Đorđe Lazić (Breša), Nemanja Vico (Radnički).

 

Plivanje

 

Velimir Stjepanović

 

Velimir Stjepanović je evropski šampion u velikim i malim bazenima. Najveći reprezentativni uspeh doživeo je na Evropskom prvenstvu 2014. godine u Berlinu. Na trci 400 metara slobodnim stilom osvojio je zlatnu medalju, što mu je bila prva titula Evrope na olimpijskim bazenima. Zlato je osvojio i na duplo kraćoj distanci. Iste godine je na Svetskom prvenstvu u malim bazenima došao do bronzane medalje na 400m slobodno, što je bila prva medalja za takmičare iz Srbije na tom takmičenju.

 

 

Specijalnost Andreja Barne je plivanje slobodnim stilom. Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. plivao je u štafeti 4×100 slobodno koja je zauzela 9. mesto u kvalifikacijama, uz novi nacionalni rekord (članovi štafete bili su još i Ivan Lenđer, Sebastijan Sabo i Velimir Stjepanović).

 

Sinhrono plivanje

 

Jelena Kontić i Sofija Džipković postigle su veliki uspeh na FINA Svetskoj seriji u Kazanju 2021. godine. Najpre je tehnički duet Nevena Dimtirijević i Jelena Kontić ostvario istorijski rezultat, zauzevši treće mesto, iza reprezentacija Japana i Rusije. Isto odličje osvojile su i u disciplini slobodan duet. Pored toga, naša Sofija Džipković, koja je prvi put nastupila u seniorskoj konkurenciji, stigla je do srebrnog odličja na ovom takmičenju.

 

Plivanje na otvorenim vodama

 

Tamaš Farkaš je nacionalni rekorder na 5 i 10km u seniorskoj konkurenciji. Takođe, on je višestruki prvak Srbije u plivačkim maratonima na otvorenim vodama na 5 i 10km, kao i na 800 i 1.500 metara slobodnim stilom.

 

Naši momci svoju prvu utakmicu na ovom Svetskom prvenstvu igraju 21. juna od 19:30 časova protiv ekipe Sjedinjenih Američkih Država.

 

Svetska prvenstva u vodenim sportovima zakazana su već za svaku od naredne četiri godine. Fukuoka u Japanu bi trebalo da organizuje ovaj događaj 2023. godine. Doha u Kataru planirano je da bude domaćin sledećeg izdanja u januaru 2024. S druge strane, Kazan u Rusiji bi trebalo da organizuje ovo takmičenje 2025. godine.

 

Na linku u produžetku teksta nalazi se raspored takmičenja na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2022 u Budimpešti.

 

https://resources.fina.org/fina/document/2022/06/16/83445ce8-7c60-4e39-bb96-3148a413aace/BUDAPEST_WCH_11.pdf