Predsednik OKS Maljković i potpredsednik Zečević prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja 20 godina članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove

Parallax Leaf - OKS

Svečanost povodom obeležavanja dve decenije članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove – CISM održana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu. Svečanosti su prisustvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, istaknuti sportski radnici i poštovaoci sporta u vojsci, među kojima i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i potpredsednik Žarko Zečević.

 

 

Međunarodni savet za vojne sportove (Conseil International du Sport Militaire), poznat po svom akronimu – CISM, zvanična je međunarodna sportska asocijacija sačinjena od oružanih snaga zemalja članica. CISM predstavlja savremenu dimenziju aktivnog uspostavljanja međunarodnih vojnih odnosa i sredstvo za promociju i jačanje mira u svetu, međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja kroz sport. Taj ideal sadržan je u sloganu CISM: „Friendship through sport“. Pre 20 godina Republika Srbija je postala član ove velike organizacije, koja broji više od 150 zemalja.

 

CISM

 

Povodom današnjeg jubileja, Delegacija Srbije pri CISM dodelila je priznanja najuspešnijim sportistima i sportskim ekipama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u prošloj godini, a zaslužnim pojedincima, institucijama, saradnicima i sportistima uručene su povelje za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezutatima u radu srpske delegacije pri CISM.

 

CISM

 

Za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezutatima u radu Delegacije Srbije pri CISM povelje su dodeljene ministru sporta Zoranu Gajiću, predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Božidaru Maljkoviću, pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu Vojvodine Danetu Basti, predsednici pododbora za sport Narodne skupštine Srbije Tanji Medved, zatim, predstavnicima eminenetnih sportskih institucija, organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i šefovima srpske Delegacije pri asocijaciji od 2003. do 2023. godine. Pehar za najuspešnijeg sportistu 2022. godine uručen je pripadniku Sportske jedinice Vojne akademije Univerziteta odbrane Aleksandru Kukolju, vicešampionu na dva grend slem džudo turnira u Bakuu i Antaliji i osvajaču trećeg mesta na Grend slem turniru u Abu Dabiju.

 

CISM

 

Svečanost je završena muzičkim programom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a potom su gosti obišli izložbu priređenu povodom 20 godina članstva Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove.