Tokio 2020 Banner Image

Pripreme za Olimpijske igre u Japanu naredne godine u punom jeku

Parallax Leaf - OKS

Međunarodni olimpijski komitet juče se obratio Nacionalnim olimpijskim komitetima sa novim setom informacija u vezi sa pripremama za organizaciju Olimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

 

Zajednička radna grupa koju predvode predsednik Koordinacione komisije MOK-a Džon Kouts i predsednik Organizacionog odbora Tokio 2020 Mori Joširo, zadala je sebi rok da se do kraja maja 2020. godine napravi novi operativni plan za uspešno održavanje Igara, kao i da se pripremi novi kalendar takmičenja za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine.

 

Za jedan od važnijih ciljeva postavljen je i pronalazak načina da se usluge za sve učesnike pojednostave i optimizuju kako bi se smanjili troškovi nastali usled odlaganja Igara, ali tako da to ne utiče na kvalitet ovih servisa. Imajući u vidu razloge odlaganja Olimpijskih igara usled globalne pandemije koronavirusa, novi plan organizacije uključuje i sve neophodne mere koje se tiču zdravstvene zaštite u cilju bezbednosti celokupnog građanstva.

 

Na ovaj način, Međunarodni olimpijski komitet jasno je pokazao svoju odlučnost i posvećenost da se Olimpijske igre u Tokiju uspešno održe iduće godine i stao je na put spekulacijama koje su se prethodnih dana pojavile u medijima širom sveta o mogućnostima ponovnog odlaganja Olimpijskih igara.

 

Međunarodni olimpijski pokret u potpunosti je posvećen pripremama i organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine a sa tim u vezi, sve organizacije koje se nalaze u ovom sistemu počele su sa prilagođavanjem svojih kalendara takmičenja. Međunarodni komitet Mediteranskih igara i Organizacioni komitet Mediteranskih igara u Oranu već su doneli odluku da se Mediteranske igre pomere za 2022. godinu kako bi svi sportisti i nacionalni olimpijski komiteti mogli da budu usresređeni na pripreme za Olimpijske igre.

 

Nakon jučerašnjeg sastanka predsednik Koordinacione komisije MOK-a Džon Kouts rekao je:

 

Kako je odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju dogovoreno pre nekoliko nedelja, jaka saradnja MOK-a, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, olimpijskog pokreta i Organizacionog odbora Tokio 2020, omogućila nam je da damo sigurnost i pojasnimo sportistima, navijačima i svim zainteresovanim stranama širom sveta koji su naši naredni planovi. Današnji principi koje smo ustanovili omogućiće nam da nastavimo u tom duhu dalje i da odgovorimo na mnoga pitanja svih zainteresovanih strana na što efikasniji način.

Verujemo da Olimpijske igre Tokyo 2020 mogu da budu svetla tačka u ovim vremenima i da je olimpijski plamen svetlo na kraju tunela u kojem se svi trenutno nalazimo. Zajednička radna grupa daće sve od sebe kako bismo uspeli u tome i uspešno prevazišli ovaj izazov.

 

Olimpijske igre Tokio 2020 održaće se sledeće godine u Japanu u periodu između 23. jula i 8. avgusta.