Program Evropski olimpijski mladi ambasadori na EYOF-u u Banskoj Bistrici

Parallax Leaf - OKS

Tokom trajanja EYOF-a u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj realizuje se i program Evropski olimpijski mladi ambasadori. Program je pokrenut tokom trajanja Zimskog EYOF-a u Erzurumu 2007. godine, i nastavljen je tokom svakog narednog EYOF-a, osim kada je pauza napravljena tokom Zimskog EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.  Program se realizuje pod pokroviteljstvom Komisije za Olimpijsku kulturu i obrazovanje Evropskih Olimpijskih komiteta.

 

Cilj programa Evropski olimpijski mladi ambasadori je edukacija mladih sportista o vrednostima koje nosi olimpijski pokret. Oni se kroz edukativni program upoznaju sa olimpijskim vrednostima, poštovanjem, prijateljstvom i fer-plej igrom.

 

U okviru ovog programa na EYOF-u u Banskoj Bistrici naša zemlja ima tri predstavnika.

 

Mirjana Ivković, Nataša Janković, Ivana Perović

 

Nakon Zimskog EYOF-a u Vuokatiju, karatiskinja Ivana Perović, dobila je priliku da još jednom predstavlja Srbiju u ovom programu, kao mladi ambasador. Ivanin zadatak je da upozna mlade sportiste sa međunarodnom sportskom zajednicom i da ih podstakne da otkriju moć Olimpijskog pokreta, ali i da motiviše mlade sportiste da uzmu učešće u edukatvnom programu tokom trajanja EYOF-a u čijem kreiranju ona učestvuje.  Tokom trajanja EYOF-a, Ivana je održala i dva razgovora sa šampionima. Prvi je bio sa Zuzanom Rehák-Štefečekovom, strelkinjom i osvajačicom zlatne olimpijske medalje u Tokiju. Dva dana kasnije, Ivana je održala još jedan šampionski razgovor, a ovog puta sa Dankom Bartekovom, strelkinjom i osvajačicom srebrnog odličja na Igrama u Lonodnu, kao i sa Anastasijom Kuzminom, biatlonkom i osvjačicom 6 olimpijskih odličja, tri zlata i tri srebra!

 

Razgovor sa Zuzanom Rehák-Štefečekovom možete pogledati u produžetku teksta.

 

 

Razgovor sa Dankom Bartekovim i Anastasijom Kuzminom možete pogledati u produžetku teksta.

 

 

 

 

Zaista mi je pravo zadovoljstvo što imam priliku da još jednom budem deo ovog programa. Ovo je neverovatno iskustvo, u proteklih nekoliko dana sam upoznala dosta novih ljudi sa kojima sam zajedno realizovala niz aktivnosti za mlade sportiste. Kao sporista uvek vidim šta je na terenu, a sada sam iskusila i ovu drugu stranu, stranu van borbe, koja je takođe veoma bitna.” – izjavila je Ivana Perović.

 

Ivana Perović

 

Aktivnosti koje Olimpijski komitet Srbije sprovodi u cilju promocije olimpijskih vrednosti godinama unazad su prepoznate i nagrađivane i u domaćim i u međunarodnim okvirima. To se zaključuje i kada je u pitanju program mladi ambasadori. Menadžer za promociju olimpijskih vrednosti OKS i član EOK Komsije za Olimpijsku kulturu i edukaciju, Nataša Janković od 2018. godine je lider programa. Od tada program je znatno unapređen, i obogaćen novim elementima, a sve sa ciljem da se mladi sportisti kroz edukativne aktivnosti upoznaju sa olimpijskim vrednostima.

 

Nataša Janković i Mirjana Ivković

 

Osim Nataše i Ivane, u Banskoj Bistrici trenutno je i Mirjana Ivković, koordinator za promociju olimpijskih vrednosti OKS, koja je ujedno i bivši mladi ambasador.

 

Mirjana je bila mladi ambasador na EYOF-u u Bakuu 2019. godine, nakon čega je nastavila da bude deo ovog programa kao alumni. Od tada, ona je odgovorna za društvene mreže i komunikaciju programa na kanalima Evropskih olimpijskih mladih ambasadora.

 

Tokom EYOF-a u Banskoj Bistrici, održana je i ceremonija dodela medalja i zahvalnica. Mladim ambasadorima, kao i alumnijima, zahvalnice je uručio predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Spiros Kapralos, koji je izjavio da je veoma zadovoljan kako je program realizovan. “Veoma sam srećan što vas vidim danas, i čuo sam samo lepe reči o tome koliko uspešno obavljate svoj zadatak. Čestitam Vam”. – izjavio je Spiros Kapralos.

 

Program Evropski olimpijski mladi ambasadori realizovan u Banskoj Bistrici

 

Zahvalnice su uručili i Rafael Panjoci, generalni sekretar EOK-a, kao i članovi Izvršnog komiteta EOK-a, ali i lider projekta, Nataša Janković.

 

Program Evropski olimpijski mladi ambasadori realizovan u Banskoj Bistrici

 

Svi učesnici programa imali su i priliku koja se dešava retko, a to je da izađu na strelište i da pucaju zajedno sa strelkinjama, osvajačicama olimpijskim odličja, Dankom Bartekovom i Zuzanom Rehák-Štefečekovom.