Rezultati sportista Srbije na Olimpijskim igrama vrhunski, usvojen izveštaj Šefa Misije iz Tokija

Parallax Leaf - OKS

Danas je putem video konferencije održana VII sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, a prva nakon održanih Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Na današnjoj sednici, usvojen je izvešta Šefa Misije sa Olimpijskih igara u Tokiju, a ostvareni rezultati naših sportista ocenjeni su kao vrhunski.

 

Šef Misije OKS na Olimpijskim igrama u Tokiju, Nataša Janković, predstavila je članovima IO izveštaj u kojem su detaljno analizirani svi elementi pripreme i organizacije nastupa naših sportista na najvećem svetskom takmičenju. U veoma iscrpnom izveštaju, između ostalog, istaknuta je polna zastupljenost tima Srbije na ovim Olimpijskim igrama koja je pokazala gotovo identičnu zastupljenost žena i muškaraca (44 žena i 43 muškarca). Ovakav sastav Misije pokazuje nastojanje Olimpijskog komiteta Srbije da u svim segmentima sprovodi preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Olimpijske agende 2020+5.  Izveštaj je jednoglasno usvojen i ocenjen najvišom ocenom. Usvojeni su, takođe, stručni izveštaji trenera i šefa medicinskog tima.

 

 

Analiza ostvarenih sportskih rezultata naših sportista pokazala je da je 9 osvojenih medalja (3 zlatne, 1 srebrna i 5 bronzanih) svrstalo Srbiju na 28. mesto po broju osvojenih zlatnih medalja, odnosno na 26. mesto po ukupnom broju osvojenih medalja od svih zemalja učesnica Olimpijskih igara. Medalje za Srbiju osvojene su u 7 različitih grana sporta (4 individualna). Pored navedenog, naši sportisti imali su ukupno 13 plasmana u top 10 u svojoj konkurenciji, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodna dva izdanja letnjih Olimpijskih igara. Uzimajući u obzir napred navedena ostvarenja, članovi Izvršnog odbora jednoglasno su ocenili nastup naših sportista kao vrhunski.

 

Na današnjoj sednici, usvojeni su kriterijumi i inicijalne liste kategorisanih sportista u okviru novog olimpijskog programa “Pariz 2024” i Razvojnog programa. Na ovaj način obezbeđen je kontinuitet u praćenju i finansiranju najboljih sportista Srbije u seniorskoj i juniorskoj uzrasnoj kategoriji i u ovom olimpijskom ciklusu.